Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babička učí vnučku péci dorty
Autor: Irena Novotná Myslím, že do domácí kuchyně, kterou na těchto stránkách už roky doplňujeme o zajímavé recepty, patří cukrářské umění. |
Z jedné strany je to praktické skočit do cukrářství a přinést někomu k narozeninám dort, jenže za tu cenu? I když ty profi dorty jsou krásné a taková sladká umělecká díla, přesto si každý nemůže dovolit dát tak vysokou částku. Rodinné sešlosti však nemohou být u prázdného stolu a jistě se hodí pravý domácí dort. Vybrala jsem z jedné staré kuchařky několik receptů, které se mi líbily, a nezdá se mi, že jsou složité. Můžeme si z té řady vybrat takové, které budou chutnat všem a vytvořit vždy při různých příležitostech příjemné posezení. Přizvěte také k pečení svou vnučku, protože takové umění, jako je pečení dortu, se jí bude do života hodit. V příspěvku jsem zachovala původní jazyk užívaný v roce 1910.
Dort mechový I.
Utři z 11 žloutků, 28 dkg prosetého cukru hodinu, pak vmíchej
28 dkg neoloupaných strouhaných mandlí, 31/2 dkg pistacií,
31/2 dkg jemně rozkrájeného citronátu, citronovou kůru a z 11 bílků
tuhý sníh. Dort ten pec zvolna ve vymazané formě hodinu.
Dort meruňkový I.
Vezmi 18 dkg mouky, udělej do ní důlek a dej do něho 121/2 dkg
na malé kousky rozkrájeného másla, 6 dkg cukru a 1 vejce,
propracuj v těsto. Z těsta vyválej pak kulatý list, ohni okraj nahoru,
oblož jej hustě rozpůlenými meruňkami (rozpůlenou stranou
nahoru), posyp cukrem a pec jej. Upečený dort potři pak polevou,
a sice ze sněhu z 3 bílků a rovněž tolik lžic cukru. Pak posyp dort
ještě cukrem a dej jej na třínožku do trouby, až poleva dosáhne
barvy piškotové.
Dort meruňkový II.
Tento dort připravíš si právě tak, jako dort jablkový (číslo 299),
jenže místo jablkových řezů dáš rozpůlené meruňky.
Dort moderní
Dej do velkého hrnce vařící vodu. Do ní postav jiný vysoký
hrnec, v němž ušlehej následující hmotu: 6 celých vajec, 2 žloutky,
12 dkg cukru a kůru z 1/2 citronu. Šlehej tak dlouho, až hmota se
stane tuhou, což nastane asi za 1/2 hodiny. Pak vezmi z plotny
a šlehej dále, až hmota vystydne. Nyní přimíchej 101/2 dkg moučky
bramborové a naplň tímto těstem podélnou formu, v níž se peče
biskupský chlebíček.
Po vychladnutí prořízni dort dvěma podélnými řezy na 3 díly, jež
dobře potři meruňkovou marmeládou a vychladlým vanilkovým
krémem, takto připraveným:
Ušlehej 1/2 litru smetany, 6 žloutků, trochu cukru dle libosti
a 1/2 tyčinky vanilky v hrnci, postaveném do vařící vody a nech
vychladnouti.
Potřené díly dej na sebe a polij celý dort řídkou cukrovou
polevou s trochu citronovou chutí.
Dort moravský
Ušlehej sníh ze 7 bílků a vmíchej do něj 21 dkg strouhaných,
oloupaných mandlí, 24 dkg prosetého cukru a něco vanilky. Pak
potři dortovou formu voskem a upec hmotu tu ve dvou dílech.
Mezi oba upečené listy dej vrstvu následující nádivky: Utři
10 dkg čajového másla, až se zpění, a přimíchej 11 dkg cukru, 11 dkg
pražených, oloupaných a strouhaných lískových oříšků a trochu
vanilky.
Dort moskevský
Utři 15 dkg prosetého cukru s citronovou příchutí a 8 žloutků, až
se zpění, přimíchej pak 10 dkg rozpuštěného másla, 15 dkg moučky
bramborové a naposled tuhý sníh z 8 bílků. Z hmoty té upeč 2 listy.
Mezi tím rozkrájej si těsto piškotové na malé kostky, ponoř tyto do
různých likérů, a když jsou jimi nasáklé, urovnej je vedle sebe na
jednom z upečených listů, přikryj je druhým a okrášli dort ten
polevou rumovou (viz čís. 411).
Dort novoroční
Propracuj na vále v těsto: 28 dkg mandlí, 28 dkg másla, 28 dkg
cukru, 28 dkg mouky, 4 žloutky, kůru a šťávu z jednoho citronu,
skořici a nové koření.
Rozděl těsto na 4 díly, udělej stejně veliké dortové listy a pec je.
Potři 3 upečené listy meruňkovou marmeládou, dej je na sebe,
přikryj čtvrtým listem, kterýž posyp hustě a stejnoměrně cukrem,
aby povrch byl celý bílý. Nyní ozdob dort ten letopočtem
z čokoládových kuliček, jež si koupíš u cukráře.
Dort ořechový I.
Tři 6 žloutků a 21 dkg cukru, až se zpění. Nyní si utluč
v hmoždíři 45 dkg vlašských ořechů se třemi lžícemi vody
a vanilkou, až se utvoří hladké těstíčko.
Pak je přimíchej k prve utřené hmotě. Vymaž dortovou formu
máslem, vysyp nastrouhanou houskou, dej do toho těsto a pec
zvolna. Po vychladnutí sejmi kruh.
Před samým upotřebením potře se dort smetanovou pěnou
(šlehačkou) a posype praženými a jemně utlučenými s cukrem
promíchanými ořechy.
Dort ořechový II.
Tři 5 žloutků, 14 dkg cukru a 14 dkg jemně tlučených ořechů, až
se zpění, pak přimíchej 17 g vínem navlhčené strouhané housky,
trochu vanilky a kůry citronové a naposled sníh ze 4 bílků. Upec
z hmoty té dva listy, jež potři zavařeninou nebo ořechovou
nádivkou, dej je pak na sebe a okrášli dort ten libovolnou polevou.
Nádivka ořechová: Promíchej dobře 1/10 litru smetanové pěny,
trochu cukru a 7 dkg jemně tlučených ořechů.
Dort ořechový III.
Utři dobře 6 žloutků, 14 dkg cukru, 12 dkg jemně mletých ořechů,
2 dkg proseté, strouhané housky, 4 dkg jemně krájeného citronátu,
vmíchej do toho sníh ze 6 bílků a pec hmotu tu. Po vychladnutí
rozřízni dort ten vodorovným řezem na dvě polovice a dej mezi ně
sladkou smetanovou pěnu.
Dort ořechový IV.
Tři 28 dkg oloupaných a jemně sekaných ořechů, 28 dkg cukru,
6 celých vajec a 4 žloutky celou hodinu. Pak k tomu přidej ještě kůru
z celého citronu, naplň to do dortové formy a pec zvolna.
Dort ořechový V.
Tři 21 dkg cukru, 8 žloutků a 21 dkg jemně krájených ořechů; pak
vmíchej do toho sníh z 8 bílků a 7 dkg rumem navlhčené, strouhané
housky.
Dej dort ten do vymazané formy a pec jej.
Dort ořechový VI.
Utři dobře 10 dkg másla se 2 vejci a 2 žloutky. Pak přimíchej
10 dkg tlučeného cukru a 14 dkg mouky a potři tou hmotou
pomaštěný a moukou posypaný dortový plech. Na to ušlehej si tuhý
sníh ze 2 bílků a vmíchej do něj 7 dkg tlučených ořechů, 10 dkg
tlučeného cukru a 1 polévk. lžíci rumu a potři touto směsí těsto.
Dort tento upeč zvolna v dobře vyhřáté troubě. Nežli jej dáš na stůl,
můžeš nahoře jej ozdobiti oslazenou pěnou smetanovou.
Dort ořechový se smetanovou pěnou
Tři 7 dkg strouhaných ořechů, 7 dkg strouhaných mandlí, 14 dkg
tlučeného cukru a 8 žloutků, až se zpění, přimíchej pak 2 lžíce rumu,
2 lžíce mouky a sníh z 8 bílků a pec hmotu zvolna. Po vychladnutí
rozpul dort vodorovně v půli a dej mezi oba listy silně oslazenou
smetanovou pěnu.
Vršek dortu potři pak smetanovou pěnou a postav jej 1 až
2 hodiny na led nebo na studené místo.
Dort oříškový
Tři 18 dkg cukru a 11 žloutků, až se zpění. Pak přidej jemně
sekanou kůru z 1 citronu a 18 dkg neoloupaných, strouhaných
lískových oříšků; tři tuto hmotu ještě 1/4 hodiny a přidej naposled
sníh z 8 bílků.
Vymaž dortovou formu máslem, vysyp moukou a hodně ji
oklepej. Dej do ní hmotu a pec ji zvolna hodinu.
Druhého dne rozkroj dort vodorovně na 2 díly a dej mezi ně
smetanovou pěnu, oslazenou vanilkovým cukrem.
Nahoře posyp dort vanilkovým cukrem a oblož jej věncem
ocukrovaných oříšků.
Dort oříškový s krémem
Tři 25 dkg cukru s 8 žloutky; pak přimíchej 25 dkg pražených
strouhaných oříšků, 1 kávovou lžičku jemně strouhané housky
a tuhý sníh z 8 bílků. (Pražené oříšky si opatříš, dáš-li je na plech do
trouby, až se slupky oddělí.)
Upec dort ten; pak jej v půli vodorovně rozřízni a dej mezi obě
polovice a na povrch následující krém: Utři 14 dkg másla se
3 tabulkami rozpuštěné čokolády, 3 žloutky a 12 dkg cukru.
Naposled přidej 6 plných lžiček silné černé kávy.
Dort „Panama“
Smíchej rychle na prkně 30 dkg mouky, 30 dkg tuhého másla,
12 dkg strouhaných mandlí a 12 dkg tlučeného cukru v těstě, udělej
z toho 3 dortové koláče a nech je péci do žluta.
Druhého dne teprve pomaž koláče buď smetanovou pěnou
s vanilkovým cukrem a strouhanými lískovými oříšky, nebo sněhem
z bílků, rovněž s vanilkovým cukrem a strouhanými oříšky. Koláče
dej na sebe a celý dort dej až do upotřebení na led neb do studena.
Když jej neseš na stůl, posyp jej vydatně vanilkovým cukrem.
Dort pařížský
Smíchej 15 dkg jemně utlučených mandlí, 5 dkg jemně
rozsekaného citronátu, 5 dkg jemně rozsekaného oranžátu a 15 dkg
cukru. Pak přidej sníh z 5 bílků a lehce zamíchej. Dortový plech
pokryj oplatky, dej hmotu na ně a upec ji zvolna. Pak opatř dort
citronovou polevou.
Dort pěnový
Propracuj na vále rychle 16 dkg mouky, 8 dkg másla, 6 dkg cukru
a 1 žloutek v jemné těsto, udělej z něho koláč na větším dortovém
plechu a nech jej péci. Po vychladnutí se tento dortový koláč potře
malinovou neb jinou marmeládou.
Pak svař 3 plné polévkové lžíce cukru se 2 polévkovými lžícemi
černé kávy na husto a tři to s tuhým ušlehaným sněhem ze 6 bílků
a nech to za stálého míchání povařiti. Pak tím potři stejnoměrně
upečený koláč a nech dort tento oschnouti.
Dort pestrý
Utluč v hmoždíři 21 dkg strouhaných, oloupaných mandlí se
6 bílky v jemnou hmotu a vmíchej pak 21 dkg tlučeného cukru,
7 dkg mouky a sníh ze 6 bílků.
Pec hmotu tu ve 3 dortových formách do zlatožluta. Když takto
upečené listy vychladly, potři dva z nich krémem a dej na sebe. Třetí
list polij polevou kakaovou a posyp oloupanými a na nudličky
rozkrájenými pistaciemi.
Krém: Tři 28 dkg čajového másla, až se zpění, pak vmíchej do
něho 28 dkg tlučeného cukru, 3 polévk. lžíce jemného rumu a 10 dkg
na malé kostky nakrájeného a v cukru zavařeného melounu.
Dort pískový
Smíchej dobře 14 dkg jemně utlučeného cukru a 14 dkg mouky
bramborové a rozděl si směs na 4 díly.
Pak utři 14 dkg másla se 4 vejci tím způsobem, že se tře každé
vejce s jedním dílem svrchu uvedené směsi moučné, po 10 minutách
opět jedno vejce s jedním dílem směsi atd.
Je-li celá hmota utřená, vmíchej do ní 2 lžíce rumu a pec ji ve
formě máslem vymazané. Po vystydnutí se potře marmeládou
a posype vanilkovým cukrem.
Dort pišinský I.
Dej do hrnku 6 lžic vlažné smetany a rozpusť v ní 14 dkg
strouhané čokolády. Pak přimíchej 2 žloutky, 14 dkg vanilkového
cukru a utři vše na plotně hladce.
Na to stáhni z plotny a dokud je to horké, vmíchej 14 dkg
čajového másla do hmoty. Tímto krémem potři 6 karlovarských
oplatků o velikosti talíře a nasyp na každý list strouhané a pražené
lískové oříšky.
Poslední oplatek a okraj potři rovněž tímto krémem. Dort postav
na 24 hodin do studena.
Dort pišinský II.
Tři 3 celá vejce a 10 dkg cukru v páře (t. j. postav rendlíček na
hrnek vařící vody), až krém tento zhoustne.
Počíná-li chladnouti, vmíchej do něho 10 dkg čokolády. Mezi tím,
než vychladne, tři 10 dkg másla 1/2 hodiny a přidej 5 dkg s cukrem
promíchaných, strouhaných lískových oříšků a promíchej to vše
s čokoládovým krémem.
Touto nádivkou potři asi 6 karlovarských oplatků, dej je na sebe
a potři dort na celém povrchu rovněž tou nádivkou.
Dort pišinský III.
Utři 7 dkg jemně strouhané čokolády, 7 dkg cukru, 3 lžíce
smetanové pěny a 1 žloutek. Když jest to dobře utřeno, utři ještě na
jiné míse 6 dkg čerstvého čajového másla a do toho vmíchej prve
utřenou hmotu. Potři 6 oplatek (nejlépe velké karlovarské) tou
hmotou, posyp je pálenými strouhanými mandlemi a klaď je teď na
sebe na talíř. Zbytek hmoty vlij na tento dort a dej jej v troubě
oschnouti.
Dort piškotový
Smíchej sníh. ze 4 bílků, 4 žloutky, 14 dkg prosetého cukru
a 8 dkg mouky a pec ve formě máslem vymazané a houskou
vysypané.
Po vychladnutí rozřízni dort vodorovně v půli, dej mezi oba listy
marmeládu a nahoře ozdob dort ten smetanovou pěnou.
Dort piškotový II.
Vezmi tolik cukru, co váží 4 vejce, a rovněž tolik mouky. Cukr tři
se 4 žloutky pilně, pak přimíchej sníh ze 4 bílků a naposled mouku.
Nyní upeč 6 až 8 listů ve formě, již při každém plnění máslem
vymaž a moukou vysyp.
Pak je pomaž smetanovou pěnou z 3/4 litru smetany, smíchanou
s 10 dkg pálenými mandlemi a 10 dkg vanilkového cukru a dej je na
sebe. Hořejší list posyp pouze cukrem.
(Pálené mandle připrav si takto: Svař cukr, až se táhne
a zežloutne, přidej k němu loupané celé mandle, promíchej to
a vyklop to na talíř, který jsi byla dříve pomazala mandlovým
olejem. Až vychladnou, utluč je a vmíchej do pěny.)
Dort piškotový III.
Tři 28 dkg prosetého vanilkového cukru s 12 žloutky 1/2 hodiny,
pak vmíchej lehce sníh ze 12 bílků současně s 24 dkg jemné mouky.
Naplň hmotu do máslem vymazané a moukou vysypané formy
dortové a pec ji při mírném ohni 3/4 hodiny. Pak odstraň plechový
okraj formy, dej dort ten vychladnouti, přenes jej na arch bílého
papíru a okrášli jej libovolnou polevou.
Dort piškotový IV.
Míchej 14 dkg tlučeného cukru s 8 žloutky, přidej něco vanilky
a po lžíci sníh ze 4 bílků, jakož i 10 dkg rýžové mouky. Vše dobře
promíchej. Pak vylož dortovou formu máslem potřeným papírem,
dej hmotu do ní a pec ji. Po vystydnutí rozpul dort vodorovným
řezem, spodek potři malinovou marmeládou a polož svršek na to.
Na konec opatř dort ten punčovou neb čokoládovou polevou.
Dort piškotový V.
Potři 40 piškotů zavařeninou, slep 2 a 2 vždy na sebe a urovnej
do hluboké mísy. Pak si udělej krém: Kvedlej na plotně 3 žloutky,
trochu vanilkového cukru a 14 dkg sladké smetany, až hmota
zhoustne, pak vlij tento krém na piškoty a dej přes noc do studena.
Druhý den ušlehej z 1/2 litru šlohačky tuhou pěnu, oslaď ji
vanilkovým cukrem a dej na krém.
Dort piškotový VI.
Šlehej tuhý sníh ze 4 bílků se 4 žloutky, 4 polévk. lžicemi cukru
a 2 lžicemi rozpuštěného másla 1/2 hodiny a pec v dortové formě.
Po vystydnutí rozpul dort vodorovně na dva díly a dej mezi ně
vanilkový krém.
Na povrchu potři dort rozředěnou malinovou marmeládou,
a když tato trochu oschla, opatři dort punčovou polevou.
Vanilkový krém připravíš si takto: Kvedlej na plotně až do varu
6 dkg cukru s 1 celým vejcem, 2 žloutky, 2/10 litru vařící smetany
s vanilkovou příchutí; pak stáhni z plotny a kvedlej dále, až to
zhoustne a vystydne.
Dort piškotový VII.
Vmíchej 6 žloutků, jeden po druhém do 12 dkg prosátého cukru
a tři to 1 hodinu; pak lehce vmíchej tuhý sníh ze 6 bílků a 9 dkg
jemné mouky.
Vymaž formu máslem a vysyp cukrem, vlij do ní tu hmotu a pec
ji při mírném ohni.
Po vychladnutí potři dort punčovou polevou nebo posyp cukrem
a oblož zavařeným ovocem.
Dort piškotový VIII.
Utři 20 dkg cukru s vanilkovou příchutí, 2 celá vejce a 3 žloutky.
Nyní ušlehej ze 3 bílků sníh a přidávej po lžíci do předešlé hmoty.
Naposled vmíchej lehce 8 dkg jemné mouky. Vymaž formu máslem,
vysyp moukou, dej do toho těsto a pec je v nepříliš horké troubě.
Když úplně vystydne, sřízni svrchní část dortu, na spodní dej
zavařeninu, vlož na to opět svršek a zdob citronovou polevou.
Dort polský
Tři v rendlíku stále v jednom směru: 1/2 kg oloupaných,
tlučených mandlí, 1 kg cukru a 10 bílků 1/2 hodiny.
Dříve nežli tato směs jest úplně utřena, přidej šťávu z 1 citronu;
pak tři dále, rozděl hmotu tu na 3 díly a pec každý díl v podobě
koláče zvlášť na oplatku v chladné troubě, tak aby koláče zůstaly
bílými. Pak nech v rendlíku 1/2 kg cukru ve vodě na plotně se
rozpustiti a zhoustnouti, až z toho povstane hustý sirup.
Pak přidej tuhý sníh z 8 bílků, 1 lžíci medu a stále míchej pilně.
Na to přidej 42 dkg hrubě sekaných ořechů, 14 dkg prosetého
cukru a vanilky. Vše dobře svař, nech vystydnouti a potři tím oba
koláče, jež jsi dříve upekla a přikryj je třetím koláčem.
Dort pomorančový I.
Tři 28 dkg cukru na 2 pomorančích a tři jej hodně se 6 žloutky,
5 dkg strouhanými piškoty, 28 dkg loupanými, strouhanými
mandlemi, šťávou ze 2 pomorančů a sněhem ze 6 bílků. Tuto hmotu
pec zvolna ve formě, již jsi máslem vymazala a piškotovými drobty
vysypala. Když dort ten vychladnul, opatři jej pomorančovou
polevou.
Dort pomorančový II.
Tři sníh ze 4 bílků, 4 žloutky, 4 polévkové lžíce mouky
a 4 polévkové lžíce cukru 1/2 až 3/4 hodiny. Z této hmoty upeč
6 tenkých listů dortových.
Nyní si oloupej 3 pomoranče, bílé blanky odstraň, rozřízni na
tenké lístky a posyp hustě cukrem.
Dále připrav si krém ze 4 šlehaných žloutků, 4 lžic cukru,
2/10 litru sladké smetany a 1/2 kávové lžičky mouky a kvedlej to při
mírném ohni, až to zhoustne.
Nyní slož dort takto: Vezmi jeden list, pokryj jej pomorančovými
lístky, přikryj jej druhým listem, ten potři krémem a přikryj jej třetím
listem, na nějž opět klaď pomorančové lístky atd.
Dort ozdob na povrchu pomorančovou polevou a oblož
ocukrovanými řezy pomorančovými.
Poleva pomorančová
Šlehej šťávu z 1 pomoranče a 1 lžíci rumu s tolik tlučeného cukru,
kolik jej tekutina pojme.
Dort pomorančový III.
Ušlehej metlou 3 žloutky, až se zpění; vmíchej do toho pak
12 dkg strouhaných, oloupaných mandlí, 12 dkg na pomoranči
otřeného cukru a šťávu z 1/2 pomoranče. Nyní ušlehej ze 3 bílků
tuhý sníh, přimíchej k němu 6 dkg drobtů žemličkových, přidej to
k prvé hmotě a upeč dort v dortové formě. Po vystydnutí opatři jej
punčovou polevou a oblož jej dokola pocukrovanými čtvrtkami
z pomoranče.
Dort portugalský
Míchej metlou 6 žloutků, až se zpění. Přidej pak 6 lžic cukru,
6 lžic mouky, 3 lžíce rozpuštěného másla, sníh ze 6 bílků a upec
hmotu tu ve formě.
Pak sřízni svršek (vodorovně v půli) a spodek potři touto
nádivkou:
Tři se 4 polévkové lžíce meruňkové marmelády půl hodiny
4 polévkovými lžícemi cukru a vmíchej do toho 2 lžíce rumu a 5 dkg
ustrouhaných mandlí.
Pak vlož svršek na připravený spodek, celek opatř punčovou
polevou a nech oschnouti.
Dort poštovní
Udělej si těsto z 25 dkg cukru, 8 žloutků, 25 dkg mouky a sněhu
z 8 bílků. Z toho těsta pec po sobě několik zcela tenkých lístků
v dortové formě, již jsi byla máslem vymazala a moukou vysypala.
Nyní ušlehej smetanovou pěnu a promíchej ji se strouhanou
čokoládou. Tím potři upečené lístky, dej je na sebe a polij dort ten
studenou hustou polevou čokoládovou. Okrášli dort ten pomocí
kornoutku psaníčkem z cukrové polevy bílé.
Dort pražský
Tři 5 žloutků s 10 dkg tlučeného cukru 1/2 hodiny, přimíchej pak
tuhý sníh z 5 bílků a 8 dkg mouky. Udělej 6 tenkých listů a pec je
v dortové formě. Postav vysoký hrnec do horké vody k ohni
a míchej metlou v něm 5 celých vajec, 21 dkg tlučeného cukru,
21 dkg strouhané čokolády a vanilku s cukrem co nejjemněji
utlučenou, (asi ve velikosti 1/2 článku prstového), až jest to zpěněné
a husté, pak to vyndej z vody a míchej stále, až to vystydne.
Dokud jest to ještě teplé, vmíchej do toho 21 dkg dobrého
čajového másla.
Nyní potři listy tímto krémem, polož je na sebe a polij dort ten
následující polevou:
Dej 3 lžíce tlučeného cukru do malého hliněného hrnečku na
plotnu upálit, vlij jej horký na dort a rozžhaveným nožem jej na
všech stranách dortu rozetři.
Dort primátorský
Tři 4 žloutky s 28 dkg prosetého cukru 1/4 hodiny, přimíchej
k tomu 41 dkg neoloupaných, hrubě sekaných mandlí, na špičku
nože skořice, hřebíčku a 3 dkg jemně krájeného citronátu, jakož
i 3 jemně krájené fíky a sníh ze 4 bílků a opět tři 1/4 hodiny,
naposled přidej 2 polévkové lžíce mouky. Pak potři dortovou formu
voskem, vylož ji oplatky, potři stejnoměrně těstem a pec při mírném
ohni 3/4 hodiny.
Po vychladnutí ozdob dort ten libovolnou polevou.
Autorka: Irena Novotná
Zdroj: Domácí cukrářství tak, jak bylo vydáno vlastním nákladem A. a T. Versbachových v roce 1910 (VERSBACHOVA, A. a T. VERSBACHOVA. Domácí cukrářství: soupis 573 vyzkoušených receptů… Praha: A. a T. Versbachova, 1910. 191 s.)