Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička učí vnučku péci dorty

Publikováno: 17.08.17
Počet zobrazení: 1416
  Autor: Irena Novotná
Myslím, že do domácí kuchyně, kterou na těchto stránkách už roky doplňujeme o zajímavé recepty, patří cukrářské umění.

Z jedné strany je to praktické skočit do cukrářství a přinést někomu k narozeninám dort, jenže za tu cenu? I když ty profi dorty jsou krásné a taková sladká umělecká díla, přesto si každý nemůže dovolit dát tak vysokou částku. Rodinné sešlosti však nemohou být u prázdného stolu a jistě se hodí pravý domácí dort. Vybrala jsem z jedné staré kuchařky několik receptů, které se mi líbily, a nezdá se mi, že jsou složité. Můžeme si z té řady vybrat takové, které budou chutnat všem a vytvořit vždy při různých příležitostech příjemné posezení. Přizvěte také k pečení svou vnučku, protože takové umění, jako je pečení dortu, se jí bude do života hodit. V příspěvku jsem zachovala původní jazyk užívaný v roce 1910.

Dort mechový I.

Utři z 11 žloutků, 28 dkg prosetého cukru hodinu, pak vmíchej

28 dkg neoloupaných strouhaných mandlí, 31/2 dkg pistacií,

31/2 dkg jemně rozkrájeného citronátu, citronovou kůru a z 11 bílků

tuhý sníh. Dort ten pec zvolna ve vymazané formě hodinu.

Dort meruňkový I.

Vezmi 18 dkg mouky, udělej do ní důlek a dej do něho 121/2 dkg

na malé kousky rozkrájeného másla, 6 dkg cukru a 1 vejce,

propracuj v těsto. Z těsta vyválej pak kulatý list, ohni okraj nahoru,

oblož jej hustě rozpůlenými meruňkami (rozpůlenou stranou

nahoru), posyp cukrem a pec jej. Upečený dort potři pak polevou,

a sice ze sněhu z 3 bílků a rovněž tolik lžic cukru. Pak posyp dort

ještě cukrem a dej jej na třínožku do trouby, až poleva dosáhne

barvy piškotové.

Dort meruňkový II.

Tento dort připravíš si právě tak, jako dort jablkový (číslo 299),

jenže místo jablkových řezů dáš rozpůlené meruňky.

Dort moderní

Dej do velkého hrnce vařící vodu. Do ní postav jiný vysoký

hrnec, v němž ušlehej následující hmotu: 6 celých vajec, 2 žloutky,

12 dkg cukru a kůru z 1/2 citronu. Šlehej tak dlouho, až hmota se

stane tuhou, což nastane asi za 1/2 hodiny. Pak vezmi z plotny

a šlehej dále, až hmota vystydne. Nyní přimíchej 101/2 dkg moučky

bramborové a naplň tímto těstem podélnou formu, v níž se peče

biskupský chlebíček.

Po vychladnutí prořízni dort dvěma podélnými řezy na 3 díly, jež

dobře potři meruňkovou marmeládou a vychladlým vanilkovým

krémem, takto připraveným:

Ušlehej 1/2 litru smetany, 6 žloutků, trochu cukru dle libosti

a 1/2 tyčinky vanilky v hrnci, postaveném do vařící vody a nech

vychladnouti.

Potřené díly dej na sebe a polij celý dort řídkou cukrovou

polevou s trochu citronovou chutí.

Dort moravský

Ušlehej sníh ze 7 bílků a vmíchej do něj 21 dkg strouhaných,

oloupaných mandlí, 24 dkg prosetého cukru a něco vanilky. Pak

potři dortovou formu voskem a upec hmotu tu ve dvou dílech.

Mezi oba upečené listy dej vrstvu následující nádivky: Utři

10 dkg čajového másla, až se zpění, a přimíchej 11 dkg cukru, 11 dkg

pražených, oloupaných a strouhaných lískových oříšků a trochu

vanilky.

Dort moskevský

Utři 15 dkg prosetého cukru s citronovou příchutí a 8 žloutků, až

se zpění, přimíchej pak 10 dkg rozpuštěného másla, 15 dkg moučky

bramborové a naposled tuhý sníh z 8 bílků. Z hmoty té upeč 2 listy.

Mezi tím rozkrájej si těsto piškotové na malé kostky, ponoř tyto do

různých likérů, a když jsou jimi nasáklé, urovnej je vedle sebe na

jednom z upečených listů, přikryj je druhým a okrášli dort ten

polevou rumovou (viz čís. 411).

Dort novoroční

Propracuj na vále v těsto: 28 dkg mandlí, 28 dkg másla, 28 dkg

cukru, 28 dkg mouky, 4 žloutky, kůru a šťávu z jednoho citronu,

skořici a nové koření.

Rozděl těsto na 4 díly, udělej stejně veliké dortové listy a pec je.

Potři 3 upečené listy meruňkovou marmeládou, dej je na sebe,

přikryj čtvrtým listem, kterýž posyp hustě a stejnoměrně cukrem,

aby povrch byl celý bílý. Nyní ozdob dort ten letopočtem

z čokoládových kuliček, jež si koupíš u cukráře.

Dort ořechový I.

Tři 6 žloutků a 21 dkg cukru, až se zpění. Nyní si utluč

v hmoždíři 45 dkg vlašských ořechů se třemi lžícemi vody

a vanilkou, až se utvoří hladké těstíčko.

Pak je přimíchej k prve utřené hmotě. Vymaž dortovou formu

máslem, vysyp nastrouhanou houskou, dej do toho těsto a pec

zvolna. Po vychladnutí sejmi kruh.

Před samým upotřebením potře se dort smetanovou pěnou

(šlehačkou) a posype praženými a jemně utlučenými s cukrem

promíchanými ořechy.

Dort ořechový II.

Tři 5 žloutků, 14 dkg cukru a 14 dkg jemně tlučených ořechů, až

se zpění, pak přimíchej 17 g vínem navlhčené strouhané housky,

trochu vanilky a kůry citronové a naposled sníh ze 4 bílků. Upec

z hmoty té dva listy, jež potři zavařeninou nebo ořechovou

nádivkou, dej je pak na sebe a okrášli dort ten libovolnou polevou.

Nádivka ořechová: Promíchej dobře 1/10 litru smetanové pěny,

trochu cukru a 7 dkg jemně tlučených ořechů.

Dort ořechový III.

Utři dobře 6 žloutků, 14 dkg cukru, 12 dkg jemně mletých ořechů,

2 dkg proseté, strouhané housky, 4 dkg jemně krájeného citronátu,

vmíchej do toho sníh ze 6 bílků a pec hmotu tu. Po vychladnutí

rozřízni dort ten vodorovným řezem na dvě polovice a dej mezi ně

sladkou smetanovou pěnu.

Dort ořechový IV.

Tři 28 dkg oloupaných a jemně sekaných ořechů, 28 dkg cukru,

6 celých vajec a 4 žloutky celou hodinu. Pak k tomu přidej ještě kůru

z celého citronu, naplň to do dortové formy a pec zvolna.

Dort ořechový V.

Tři 21 dkg cukru, 8 žloutků a 21 dkg jemně krájených ořechů; pak

vmíchej do toho sníh z 8 bílků a 7 dkg rumem navlhčené, strouhané

housky.

Dej dort ten do vymazané formy a pec jej.

Dort ořechový VI.

Utři dobře 10 dkg másla se 2 vejci a 2 žloutky. Pak přimíchej

10 dkg tlučeného cukru a 14 dkg mouky a potři tou hmotou

pomaštěný a moukou posypaný dortový plech. Na to ušlehej si tuhý

sníh ze 2 bílků a vmíchej do něj 7 dkg tlučených ořechů, 10 dkg

tlučeného cukru a 1 polévk. lžíci rumu a potři touto směsí těsto.

Dort tento upeč zvolna v dobře vyhřáté troubě. Nežli jej dáš na stůl,

můžeš nahoře jej ozdobiti oslazenou pěnou smetanovou.

Dort ořechový se smetanovou pěnou

Tři 7 dkg strouhaných ořechů, 7 dkg strouhaných mandlí, 14 dkg

tlučeného cukru a 8 žloutků, až se zpění, přimíchej pak 2 lžíce rumu,

2 lžíce mouky a sníh z 8 bílků a pec hmotu zvolna. Po vychladnutí

rozpul dort vodorovně v půli a dej mezi oba listy silně oslazenou

smetanovou pěnu.

Vršek dortu potři pak smetanovou pěnou a postav jej 1 až

2 hodiny na led nebo na studené místo.

Dort oříškový

Tři 18 dkg cukru a 11 žloutků, až se zpění. Pak přidej jemně

sekanou kůru z 1 citronu a 18 dkg neoloupaných, strouhaných

lískových oříšků; tři tuto hmotu ještě 1/4 hodiny a přidej naposled

sníh z 8 bílků.

Vymaž dortovou formu máslem, vysyp moukou a hodně ji

oklepej. Dej do ní hmotu a pec ji zvolna hodinu.

Druhého dne rozkroj dort vodorovně na 2 díly a dej mezi ně

smetanovou pěnu, oslazenou vanilkovým cukrem.

Nahoře posyp dort vanilkovým cukrem a oblož jej věncem

ocukrovaných oříšků.

Dort oříškový s krémem

Tři 25 dkg cukru s 8 žloutky; pak přimíchej 25 dkg pražených

strouhaných oříšků, 1 kávovou lžičku jemně strouhané housky

a tuhý sníh z 8 bílků. (Pražené oříšky si opatříš, dáš-li je na plech do

trouby, až se slupky oddělí.)

Upec dort ten; pak jej v půli vodorovně rozřízni a dej mezi obě

polovice a na povrch následující krém: Utři 14 dkg másla se

3 tabulkami rozpuštěné čokolády, 3 žloutky a 12 dkg cukru.

Naposled přidej 6 plných lžiček silné černé kávy.

Dort „Panama“

Smíchej rychle na prkně 30 dkg mouky, 30 dkg tuhého másla,

12 dkg strouhaných mandlí a 12 dkg tlučeného cukru v těstě, udělej

z toho 3 dortové koláče a nech je péci do žluta.

Druhého dne teprve pomaž koláče buď smetanovou pěnou

s vanilkovým cukrem a strouhanými lískovými oříšky, nebo sněhem

z bílků, rovněž s vanilkovým cukrem a strouhanými oříšky. Koláče

dej na sebe a celý dort dej až do upotřebení na led neb do studena.

Když jej neseš na stůl, posyp jej vydatně vanilkovým cukrem.

Dort pařížský

Smíchej 15 dkg jemně utlučených mandlí, 5 dkg jemně

rozsekaného citronátu, 5 dkg jemně rozsekaného oranžátu a 15 dkg

cukru. Pak přidej sníh z 5 bílků a lehce zamíchej. Dortový plech

pokryj oplatky, dej hmotu na ně a upec ji zvolna. Pak opatř dort

citronovou polevou.

Dort pěnový

Propracuj na vále rychle 16 dkg mouky, 8 dkg másla, 6 dkg cukru

a 1 žloutek v jemné těsto, udělej z něho koláč na větším dortovém

plechu a nech jej péci. Po vychladnutí se tento dortový koláč potře

malinovou neb jinou marmeládou.

Pak svař 3 plné polévkové lžíce cukru se 2 polévkovými lžícemi

černé kávy na husto a tři to s tuhým ušlehaným sněhem ze 6 bílků

a nech to za stálého míchání povařiti. Pak tím potři stejnoměrně

upečený koláč a nech dort tento oschnouti.

Dort pestrý

Utluč v hmoždíři 21 dkg strouhaných, oloupaných mandlí se

6 bílky v jemnou hmotu a vmíchej pak 21 dkg tlučeného cukru,

7 dkg mouky a sníh ze 6 bílků.

Pec hmotu tu ve 3 dortových formách do zlatožluta. Když takto

upečené listy vychladly, potři dva z nich krémem a dej na sebe. Třetí

list polij polevou kakaovou a posyp oloupanými a na nudličky

rozkrájenými pistaciemi.

Krém: Tři 28 dkg čajového másla, až se zpění, pak vmíchej do

něho 28 dkg tlučeného cukru, 3 polévk. lžíce jemného rumu a 10 dkg

na malé kostky nakrájeného a v cukru zavařeného melounu.

Dort pískový

Smíchej dobře 14 dkg jemně utlučeného cukru a 14 dkg mouky

bramborové a rozděl si směs na 4 díly.

Pak utři 14 dkg másla se 4 vejci tím způsobem, že se tře každé

vejce s jedním dílem svrchu uvedené směsi moučné, po 10 minutách

opět jedno vejce s jedním dílem směsi atd.

Je-li celá hmota utřená, vmíchej do ní 2 lžíce rumu a pec ji ve

formě máslem vymazané. Po vystydnutí se potře marmeládou

a posype vanilkovým cukrem.

Dort pišinský I.

Dej do hrnku 6 lžic vlažné smetany a rozpusť v ní 14 dkg

strouhané čokolády. Pak přimíchej 2 žloutky, 14 dkg vanilkového

cukru a utři vše na plotně hladce.

Na to stáhni z plotny a dokud je to horké, vmíchej 14 dkg

čajového másla do hmoty. Tímto krémem potři 6 karlovarských

oplatků o velikosti talíře a nasyp na každý list strouhané a pražené

lískové oříšky.

Poslední oplatek a okraj potři rovněž tímto krémem. Dort postav

na 24 hodin do studena.

Dort pišinský II.

Tři 3 celá vejce a 10 dkg cukru v páře (t. j. postav rendlíček na

hrnek vařící vody), až krém tento zhoustne.

Počíná-li chladnouti, vmíchej do něho 10 dkg čokolády. Mezi tím,

než vychladne, tři 10 dkg másla 1/2 hodiny a přidej 5 dkg s cukrem

promíchaných, strouhaných lískových oříšků a promíchej to vše

s čokoládovým krémem.

Touto nádivkou potři asi 6 karlovarských oplatků, dej je na sebe

a potři dort na celém povrchu rovněž tou nádivkou.

Dort pišinský III.

Utři 7 dkg jemně strouhané čokolády, 7 dkg cukru, 3 lžíce

smetanové pěny a 1 žloutek. Když jest to dobře utřeno, utři ještě na

jiné míse 6 dkg čerstvého čajového másla a do toho vmíchej prve

utřenou hmotu. Potři 6 oplatek (nejlépe velké karlovarské) tou

hmotou, posyp je pálenými strouhanými mandlemi a klaď je teď na

sebe na talíř. Zbytek hmoty vlij na tento dort a dej jej v troubě

oschnouti.

Dort piškotový

Smíchej sníh. ze 4 bílků, 4 žloutky, 14 dkg prosetého cukru

a 8 dkg mouky a pec ve formě máslem vymazané a houskou

vysypané.

Po vychladnutí rozřízni dort vodorovně v půli, dej mezi oba listy

marmeládu a nahoře ozdob dort ten smetanovou pěnou.

Dort piškotový II.

Vezmi tolik cukru, co váží 4 vejce, a rovněž tolik mouky. Cukr tři

se 4 žloutky pilně, pak přimíchej sníh ze 4 bílků a naposled mouku.

Nyní upeč 6 až 8 listů ve formě, již při každém plnění máslem

vymaž a moukou vysyp.

Pak je pomaž smetanovou pěnou z 3/4 litru smetany, smíchanou

s 10 dkg pálenými mandlemi a 10 dkg vanilkového cukru a dej je na

sebe. Hořejší list posyp pouze cukrem.

(Pálené mandle připrav si takto: Svař cukr, až se táhne

a zežloutne, přidej k němu loupané celé mandle, promíchej to

a vyklop to na talíř, který jsi byla dříve pomazala mandlovým

olejem. Až vychladnou, utluč je a vmíchej do pěny.)

Dort piškotový III.

Tři 28 dkg prosetého vanilkového cukru s 12 žloutky 1/2 hodiny,

pak vmíchej lehce sníh ze 12 bílků současně s 24 dkg jemné mouky.

Naplň hmotu do máslem vymazané a moukou vysypané formy

dortové a pec ji při mírném ohni 3/4 hodiny. Pak odstraň plechový

okraj formy, dej dort ten vychladnouti, přenes jej na arch bílého

papíru a okrášli jej libovolnou polevou.

Dort piškotový IV.

Míchej 14 dkg tlučeného cukru s 8 žloutky, přidej něco vanilky

a po lžíci sníh ze 4 bílků, jakož i 10 dkg rýžové mouky. Vše dobře

promíchej. Pak vylož dortovou formu máslem potřeným papírem,

dej hmotu do ní a pec ji. Po vystydnutí rozpul dort vodorovným

řezem, spodek potři malinovou marmeládou a polož svršek na to.

Na konec opatř dort ten punčovou neb čokoládovou polevou.

Dort piškotový V.

Potři 40 piškotů zavařeninou, slep 2 a 2 vždy na sebe a urovnej

do hluboké mísy. Pak si udělej krém: Kvedlej na plotně 3 žloutky,

trochu vanilkového cukru a 14 dkg sladké smetany, až hmota

zhoustne, pak vlij tento krém na piškoty a dej přes noc do studena.

Druhý den ušlehej z 1/2 litru šlohačky tuhou pěnu, oslaď ji

vanilkovým cukrem a dej na krém.

Dort piškotový VI.

Šlehej tuhý sníh ze 4 bílků se 4 žloutky, 4 polévk. lžicemi cukru

a 2 lžicemi rozpuštěného másla 1/2 hodiny a pec v dortové formě.

Po vystydnutí rozpul dort vodorovně na dva díly a dej mezi ně

vanilkový krém.

Na povrchu potři dort rozředěnou malinovou marmeládou,

a když tato trochu oschla, opatři dort punčovou polevou.

Vanilkový krém připravíš si takto: Kvedlej na plotně až do varu

6 dkg cukru s 1 celým vejcem, 2 žloutky, 2/10 litru vařící smetany

s vanilkovou příchutí; pak stáhni z plotny a kvedlej dále, až to

zhoustne a vystydne.

Dort piškotový VII.

Vmíchej 6 žloutků, jeden po druhém do 12 dkg prosátého cukru

a tři to 1 hodinu; pak lehce vmíchej tuhý sníh ze 6 bílků a 9 dkg

jemné mouky.

Vymaž formu máslem a vysyp cukrem, vlij do ní tu hmotu a pec

ji při mírném ohni.

Po vychladnutí potři dort punčovou polevou nebo posyp cukrem

a oblož zavařeným ovocem.

Dort piškotový VIII.

Utři 20 dkg cukru s vanilkovou příchutí, 2 celá vejce a 3 žloutky.

Nyní ušlehej ze 3 bílků sníh a přidávej po lžíci do předešlé hmoty.

Naposled vmíchej lehce 8 dkg jemné mouky. Vymaž formu máslem,

vysyp moukou, dej do toho těsto a pec je v nepříliš horké troubě.

Když úplně vystydne, sřízni svrchní část dortu, na spodní dej

zavařeninu, vlož na to opět svršek a zdob citronovou polevou.

Dort polský

Tři v rendlíku stále v jednom směru: 1/2 kg oloupaných,

tlučených mandlí, 1 kg cukru a 10 bílků 1/2 hodiny.

Dříve nežli tato směs jest úplně utřena, přidej šťávu z 1 citronu;

pak tři dále, rozděl hmotu tu na 3 díly a pec každý díl v podobě

koláče zvlášť na oplatku v chladné troubě, tak aby koláče zůstaly

bílými. Pak nech v rendlíku 1/2 kg cukru ve vodě na plotně se

rozpustiti a zhoustnouti, až z toho povstane hustý sirup.

Pak přidej tuhý sníh z 8 bílků, 1 lžíci medu a stále míchej pilně.

Na to přidej 42 dkg hrubě sekaných ořechů, 14 dkg prosetého

cukru a vanilky. Vše dobře svař, nech vystydnouti a potři tím oba

koláče, jež jsi dříve upekla a přikryj je třetím koláčem.

Dort pomorančový I.

Tři 28 dkg cukru na 2 pomorančích a tři jej hodně se 6 žloutky,

5 dkg strouhanými piškoty, 28 dkg loupanými, strouhanými

mandlemi, šťávou ze 2 pomorančů a sněhem ze 6 bílků. Tuto hmotu

pec zvolna ve formě, již jsi máslem vymazala a piškotovými drobty

vysypala. Když dort ten vychladnul, opatři jej pomorančovou

polevou.

Dort pomorančový II.

Tři sníh ze 4 bílků, 4 žloutky, 4 polévkové lžíce mouky

a 4 polévkové lžíce cukru 1/2 až 3/4 hodiny. Z této hmoty upeč

6 tenkých listů dortových.

Nyní si oloupej 3 pomoranče, bílé blanky odstraň, rozřízni na

tenké lístky a posyp hustě cukrem.

Dále připrav si krém ze 4 šlehaných žloutků, 4 lžic cukru,

2/10 litru sladké smetany a 1/2 kávové lžičky mouky a kvedlej to při

mírném ohni, až to zhoustne.

Nyní slož dort takto: Vezmi jeden list, pokryj jej pomorančovými

lístky, přikryj jej druhým listem, ten potři krémem a přikryj jej třetím

listem, na nějž opět klaď pomorančové lístky atd.

Dort ozdob na povrchu pomorančovou polevou a oblož

ocukrovanými řezy pomorančovými.

Poleva pomorančová

Šlehej šťávu z 1 pomoranče a 1 lžíci rumu s tolik tlučeného cukru,

kolik jej tekutina pojme.

Dort pomorančový III.

Ušlehej metlou 3 žloutky, až se zpění; vmíchej do toho pak

12 dkg strouhaných, oloupaných mandlí, 12 dkg na pomoranči

otřeného cukru a šťávu z 1/2 pomoranče. Nyní ušlehej ze 3 bílků

tuhý sníh, přimíchej k němu 6 dkg drobtů žemličkových, přidej to

k prvé hmotě a upeč dort v dortové formě. Po vystydnutí opatři jej

punčovou polevou a oblož jej dokola pocukrovanými čtvrtkami

z pomoranče.

Dort portugalský

Míchej metlou 6 žloutků, až se zpění. Přidej pak 6 lžic cukru,

6 lžic mouky, 3 lžíce rozpuštěného másla, sníh ze 6 bílků a upec

hmotu tu ve formě.

Pak sřízni svršek (vodorovně v půli) a spodek potři touto

nádivkou:

Tři se 4 polévkové lžíce meruňkové marmelády půl hodiny

4 polévkovými lžícemi cukru a vmíchej do toho 2 lžíce rumu a 5 dkg

ustrouhaných mandlí.

Pak vlož svršek na připravený spodek, celek opatř punčovou

polevou a nech oschnouti.

Dort poštovní

Udělej si těsto z 25 dkg cukru, 8 žloutků, 25 dkg mouky a sněhu

z 8 bílků. Z toho těsta pec po sobě několik zcela tenkých lístků

v dortové formě, již jsi byla máslem vymazala a moukou vysypala.

Nyní ušlehej smetanovou pěnu a promíchej ji se strouhanou

čokoládou. Tím potři upečené lístky, dej je na sebe a polij dort ten

studenou hustou polevou čokoládovou. Okrášli dort ten pomocí

kornoutku psaníčkem z cukrové polevy bílé.

Dort pražský

Tři 5 žloutků s 10 dkg tlučeného cukru 1/2 hodiny, přimíchej pak

tuhý sníh z 5 bílků a 8 dkg mouky. Udělej 6 tenkých listů a pec je

v dortové formě. Postav vysoký hrnec do horké vody k ohni

a míchej metlou v něm 5 celých vajec, 21 dkg tlučeného cukru,

21 dkg strouhané čokolády a vanilku s cukrem co nejjemněji

utlučenou, (asi ve velikosti 1/2 článku prstového), až jest to zpěněné

a husté, pak to vyndej z vody a míchej stále, až to vystydne.

Dokud jest to ještě teplé, vmíchej do toho 21 dkg dobrého

čajového másla.

Nyní potři listy tímto krémem, polož je na sebe a polij dort ten

následující polevou:

Dej 3 lžíce tlučeného cukru do malého hliněného hrnečku na

plotnu upálit, vlij jej horký na dort a rozžhaveným nožem jej na

všech stranách dortu rozetři.

Dort primátorský

Tři 4 žloutky s 28 dkg prosetého cukru 1/4 hodiny, přimíchej

k tomu 41 dkg neoloupaných, hrubě sekaných mandlí, na špičku

nože skořice, hřebíčku a 3 dkg jemně krájeného citronátu, jakož

i 3 jemně krájené fíky a sníh ze 4 bílků a opět tři 1/4 hodiny,

naposled přidej 2 polévkové lžíce mouky. Pak potři dortovou formu

voskem, vylož ji oplatky, potři stejnoměrně těstem a pec při mírném

ohni 3/4 hodiny.

Po vychladnutí ozdob dort ten libovolnou polevou.

Autorka: Irena Novotná

Zdroj: Domácí cukrářství tak, jak bylo vydáno vlastním nákladem A. a T. Versbachových v roce 1910 (VERSBACHOVA, A. a T. VERSBACHOVA. Domácí cukrářství: soupis 573 vyzkoušených receptů… Praha: A. a T. Versbachova, 1910. 191 s.)

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: