Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Pečeme chleba doma a v pohodlí
Pečení chleba je radostné, i když trochu zdlouhavé, ale je jasné, milí dědečkové, že to chce silnou mužskou ruku. Osobně jsem to zkoušela a jedno pečení mi přineslo zkušenost, že pokud není těsto správně a pečlivě zpracované, chleba za nic nestojí.
Určitě vnoučátka přivítají takovou domácí dobrotu, protože většinou mají děti chleba rády. Nakonec můžete takovou radost udělat společně s babičkou, když mladí ohlásí návštěvu. Takže, nabízím Vám recepty, které jsem si opsala kdysi z babiččiných zápisků a také z internetu. Babička pekla chleba v domácí pekárně, ale my budeme péci chleba v troubě.
Domácí chleba
INGREDIENCE:
1 kg hladké mouky, 3 lžíce octa, 3 L soli, 3 L kmínu, 50 g kvasnic, 6 dcl vody
Postup:
Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, kmín a vše důkladně promícháme. V trošce vlažné vody odebrané z 6 dcl rozmícháme kvasnice. Do zbytku vody dáme ocet, vlijeme do mouky, zamícháme a přidáme kvasnice. Zpracujeme rukou, dáme do hrnce, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 20 minut. Pak jemně promícháme a necháme kynout ještě 45 minut. Plech vyložíme alobalem a posypeme hladkou moukou. Utvoříme šišky, které dáme na plech ještě 15 minut kynout. Potřeme bílkem a obrácenou vařečkou uděláme na povrchu bochníku 6 dírek 2 cm hlubokých. Do předehřáté trouby vložíme na 15 minut a pečeme na maximu. Pak stáhneme na minimum a pečeme asi 45 minut. Upečený chléb potřeme studenou vodou.
Kvas
INGREDIENCE
250 g žitné mouky,1/4 litru vlažné vody, 2 lžíce šťávy z kysaného zelí (možno nahradit lžící rumu nebo jednou nastrouhanou cibulí), 1/4 litru teplé vody 300 g žitné mouky
Postup:
Promícháme a mísu uložíme do velkého mikrotenového sáčku, přikryjeme ještě utěrkou a necháme v teple (třeba na radiátoru nebo u kamen), tak aby teplota dosahovala skoro ke 30C, uležet asi tři dny.
Potom přidáme 1/4 litru teplé vody a 300 g žitné mouky. Opět v mikrotenu necháme ještě? v pokojové teplotě půl dne. Při pečení chleba odebereme potřebné množství kvasu a zbytek můžeme nechat v chladničce ještě pár dni v uzavřené nádobě.
SELSKÝ CHLÉB
INGREDIENCE
500 g žitné mouky, 200 g pšeničné mouky, 100 g žitného šrotu, 300 g kvasu, 40 g droždí,
3/8 litru vlažné vody, 2 L soli
Postup:
Smícháme mouky, šrot, kvas a droždí. Přidáme vodu a sůl a uděláme těsto. Povrch pomoučníme a necháme kynout 3 hodiny. Hladkou moukou posypeme pečící plech a vál. Na vále utvoříme bochník a přesuneme na plech. Na povrchu uděláme rýhy, opět pomoučníme a necháme ještě hodinu kynout pod utěrkou. Pečeme při 200 OC po dobu jedné hodiny.
Domácí pletýnky, rohlíky, žemle
INGREDIENCE
500 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 1 L cukru, necelý 1/4 l mléka, 2 žloutky, 60 g sádla, sůl, vejce na potření, sůl a mák nebo sůl a kmín na posypání, ztužený tuk na plech
Postup:
Mouku prosijeme do mísy, utvoříme důlek, vložíme rozdrcené droždí, posypeme cukrem, zalijeme malým množstvím vlažného mléka a lžičkou promícháme s trochou mouky. Necháme na teplém místě vzejít. Přidáme žloutky, rozehřátý a prochladlý tuk a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto. Necháme vykynout. Vykynuté těsto si rozdělíme asi na 30 stejných dílek a každý dílek na 3 stejně velké kousky. Z každého kousku vyválíme pramínek a vždy ze tří spleteme houstičku. Klademe na pomaštěný plech, necháme vykynout, potom je pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme solí a mákem nebo solí a kmínem. Pečeme dozlatova.
Na rohlíky těsto rozválíme a krájíme stejnoměrné trojúhelníky o váze asi 30 g, které svineme směrem ke špičce do tvaru rohlíku. Rohlíky mohou být rovné nebo i tradičně zakulacené. Mažeme je a sypeme stejně? jako housky. Na žemle vykrajujeme z vykynutého těsta lžící kousky, ze kterých na pomoučeném vále tvoříme kulaté nebo podlouhlé žemličky. Můžeme je nechat hladké, jenom je pomažeme vejcem nebo bílkem, nebo je sypeme solí a mákem. Před pečením žemličky středem částečně nařízneme.
ROZINKOVÝ CHLÉB
INGREDIENCE
100 g rozinek, 2 polívkové L rumu, 500 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 50 g cukru, 1/4 l vlažného mléka, 100 g změklého másla, 2 vejce, 1 čajovou lžičku soli, nastrouhaná kůra z jednoho citronu, máslo na vymazání formy a na potření chleba
Postup:
Formu vymažeme máslem. Vyprané a odkapané rozinky zalijeme rumem a necháme uležet. Mouku prosejeme do mísy, rozdrobíme do ní droždí, s trochou cukru, mléka a mouky uděláme kvásek. Přikryjeme a necháme 15 minut kynout. Do vzešlého kvásku přidáme zbytek cukr a mléka, máslo, sůl, citrónovou kúru a vmísíme těsto. Mísíme tak dlouho, až se těsto přestane chytat mísy a začnou se na něm tvořit bubliny. Vypracované těsto necháme 30 až 40 minut kynout. Přidáme rozinky a těsto vložíme do formy a necháme ještě 15 minut kynout. Troubu vyhřejeme na 200 °C. Chléb pečeme 50 až 60 minut.
Autorka: Irena Novotná