Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Vůně babiččiny kuchyně – vždy připravena potěšit

Publikováno: 2.10.17
Počet zobrazení: 2021

andreotti3 zmenšenoMilé babičky a dědečkové, tak jsem se trochu ponořila do receptů v mém archivu a řekla jsem si, že vám určitě udělají radost. Sice jsem chystala překvapení ze 17. století, ale nenašla jsem nic, co by vás zaujalo. Takže se budeme držet tradiční kuchyně z 19. a 20. století, abychom nikoho neodradili od stolu.

Pro děti doporučuji tyto moučníky. Nejsou náročné na přípravu a určitě jim budou chutnat. Možná, že tříbarevný koláč není žádné tajemství, ale pro jistotu ho uvádím, kdybyste nenašly recept mezi svými schovanými.

TŘÍBAREVNÝ KOLÁČ

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Tmavé těsto:

30 dkg polohrubé mouky, 10 dkg másla (rozpustit), 10 dkg cukru krupice, 5 lžic studené vody, 1 vejce, 3 lžíce kakaa, 1/2 prášku do pečiva.

Druhá vrstva:

50 dkg tvarohu ve vaničce, 13 dkg moučkového cukru, 2 žloutky.

Třetí vrstva:

20 dkg cukru krupice, 25 dkg polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1/2 skleničky oleje,

6 lžic studené vody, 3 vejce a 2 zbylé bílky.

POSTUP PŘÍPRAVY

Tmavé těsto: všecky suroviny dáme do mísy, ručně vypracujeme těsto a rukama navlhčenýma studenou vodou urovnáme na vysoký plech 30 x 40 cm, vyložený pečícím papírem. Tvarohy s cukrem a žloutky krátce sešleháme a nalijeme na těsto. Všecky suroviny na třetí vrstvu dáme do mísy a krátce sešleháme. Nalijeme na tvaroh a pečeme na 180°C 30 minut.

BUCHTA HIMALÁJE

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1  TĚSTO:

1 prášek do pečiva, 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, ½, ( ¾) hrnku oleje, 2 celá vejce, 2 lžíce kakaa, citronová kůra.

2 TĚSTO:

2 tvarohy (250g), 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový puding, 1 hrnek cukru moučka, 2 celá vejce, 1 hrnek mléka.

POSTUP PŘÍPRAVY

1 těsto: Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáváme olej a pak i ostatní ingredience.

2 těsto: opět vyšleháme vajíčka s cukrem, a přidáme ostatní. Puding se sype sypký( nevařit) toto těsto bude řídké.

Na vymaštěný a vysypaný plech dáme půl prvního těsta, na to druhé těsto tvarohové a nahoru zbytek prvního těsta. Upečeme pozvolna a pomalu. Necháme dobře vychladnout.

Různá jídla z české kuchyně

Následující recepty jsou jednoduché, velmi chutné a na jejich přípravě není nic složitého. Pamatuji se, že střapečky dělávala moje babička a děda je měl moc rád i s malým pivem.

Strapačky s uzeným masem a kysaným zelím

Pozor, tyto ingredience jsou pro šest lidí.

Na těsto:

1 kg brambor, 5 vajec, 250 g hrubé mouky a sůl

Na strapačky

2 cibule, 200 g uzeného masa, 400 g kysaného zelí, 100 g sádla a 80 dkg krupicového cukru

Syrové brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a ještě lehce rozmixujeme. Dáme do mísy a k tomu přidáme vejce, sůl, hrubou mouku a vypracujeme vláčné těsto. Nesmí být ani řádné, ale ani moc husté. Přes síto s velkými otvory protlačujeme těsto do vroucí vody a vaříme, dokud noky nevyplavou. Pak je vyndáme a necháme okapat. Na rozehřátém sádle zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli a uzené maso, přidáme pokrájené zelí, dochutíme solí, pepřem a lehce cukrem. Přidáme uvaření noky, vše promícháme a podáváme.

Lívance s máslem a skořicí

Nikomu neškodí, když honí mlsná, nebo chce pohostit přátele, umět takové drobné věci, které se dají ještě vylepšit podle vlastní fantazie. A tím narážím na Vaše milé vnučky i vnuky, že by se mohli lívance s máslem a skořicí naučit a promyslet, co by ještě přidali. Já jsem je dělala pro zvlášť mlsné hosty a lehounce jsem je potřela pastou z podušených jablek a obalila v cukru se skořicí. Místo rumu, jak se dozvíte níže, jsem použila koňak.

Ingredience na lívance s máslem a skořicí jsou počítány na 4 osoby

Těsto:

1 l mléka, 500 g polohrubé mouky, 1 kostka droždí

Na smažení

2 lžíce sádla

Na obalování a potírání

50 g másla, 1 lžíce mleté skořice, 100 g krupicového cukru, 100 g moučkového cukru. 2 – 3 lžíce tuzemského rumu. Když jsem dělala lívance naposledy. Neměla jsem rum a sousedka mi odlila do likérky trochu koňaku. Musím říci, že ten koňak byl dobrý nápad.

Jak budeme postupovat:

Do vlažného mléka vmícháme mouku, přidáme cukr, vejce, špetku soli. Rozdrobíme kostku droždí a umícháme hladké řídké těsto, které necháme na teplém místě nakynout.

Z vykynutého těsta tvoříme lžící lívanečky, které vkládáme na rozpálenou pánev lehce vytřenou sádlem. Pečeme zvolna, nejdříve z jedné strany, pak otočíme a dopečeme i z druhé strany dozlatova.

Ještě na pánvi potřeme lívance rozpuštěným máslem a tuzemským rumem a v misce obalíme v cukru se skořicí (polovina cukru moučkového a polovina krupicového).

Chlupaté knedlíky k pečínkám i ke špenátu

Chlupaté knedlíky jsou jednoduché a jsou vhodnou přílohou k čemukoli, co dům dá. Můžete je užít jako přílohu třeba k dobře udělanému špenátu, nebo mangoldu, pečenému masu na špejli, tedy, co vás zrovna napadne,

Ingredience jsou počítány pro 4 osoby

500 g brambor (1/2 vařených, ½ syrových). 300 g hrubé mouky, 3 vejce, sůl.

Vařené brambory oloupeme a nastrouháme na hrubo. Syrové brambory nastrouháme na jemno. Ustrouhané brambory v míse osolíme, přidáme vejce. Posypeme hrubou mouku a umícháme hustší těsto. Polévkovou lžící tvoříme v dlani knedlíky ve tvaru větších noků, které zavaříme do vroucí vody. Vaříme 6 až 7 minut. Když jsou hotové, vyplavou na hladinu. Vyndáme je do mísy s rozpuštěným sádlem.

Autorka: Irena Novotná

Zdroj: Z rodinného archivu

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: