Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babičky pečou karty a chlebíčky
Milé babičky a dědečkové, připravila jsem Vám recepty, které jsem opsala z babiččiny kuchařky a jsou výborné a jednoduché.
A hlavně jsou rychle upečené. Dobré pro děti, ke kávičce a na pohoštění nečekaných vánočních návštěv. Chlebíčky jsou vděčným pohoštěním.
Kameny dlažební
Uvař 42 dkg cukru s 2/10 litru mléka, přimíchej 21/2 dkg másla, 56 dkg mouky, 1 vejce, 7 g hřebíčku, skořice, mandlí, citronátu a 8 g potaše a propracuj v těsto, jež několik dní nech odpočinouti. Pak je vyválej, vykrájej čtverečky a upeč je v nepříliš horké troubě. Opatři je pak libovolnou polevou.
Karty
Utři 14 dkg másla, 1 vejce, zrnko soli, 8 dkg 7 g tlučeného cukru, 4 g mleté skořice a 4 g mletého hřebíčku. Dej těsto na vál do 28 dkg mouky, kterou s ním dobře prohněť a nech těsto asi hodinu odpočinouti. Pak rozválej těsto na tlouštku hřbetu nože, nakrájej z toho čtverečky jako hrací karty veliké, dej je na máslem pomazaný plech, pomaž je rozkvedlaným vejcem, vylož je oloupanými a rozpůlenými mandlemi na způsob karet a pec je v horké troubě rychle.
Chlebíček bělehradský
Smíchej 28 dkg oloupaných a na malé kousky sekaných mandlí, 28 dkg prosetého cukru, 28 dkg jemné mouky, na špičku nože jemného potaše, 17 g hrubě tlučené skořice, 4 g hřebíčku, půl muškátového oříšku, kůru z celého citronu, 35 g citronátu a 35 g kůry pomorančové (poslední tři součásti na hrubé kousky rozkrájené) a tři vše se 2 celými vejci a 2 žloutky, až povstane těsto, vyválej je na tlouštku 2 hřbetů nožů, nakrájej proužky v šířce prstu, posyp plech hodně moukou a polož proužky na něj (dosti daleko od sebe) a upec je zlatožlutě.
Chlebíček biskupský
Utři 6 dkg másla se 6 žloutky, přimíchej pak 10 dkg cukru, trochu vanilky, sníh ze 6 bílků, 12 dkg mouky, 5 dkg oloupaných a na nudličky nakrájených mandlí, 2 tabulky v troubě rozměklé a na malé čtverečky nakrájené čokolády, 5 dkg hrozinek a 5 dkg jemně krájených oříšků, promíchej vše a pec hmotu tu v podlouhlé, máslem vymazané a moukou vysypané, tak zv. formě „na biskupský chlebíček“ v troubě zvolna.
Chlebíček citronový
Utři 6 žloutků a 7 dkg jemně prosetého a na citronu utřeného cukru, až to zhoustne; pak přidej sníh ze 6 bílků a 3 dkg proseté mouky a pec v mírné troubě. Později ozdob polevou citronovou.
Poleva citronová
Utři na 1 citronu 28 dkg cukru, utluc jej a smíchej jej v míse s 2 polévk. lžícemi vody a trochu citronové šťávy.
Chlebíček mandlový
Šlehej v hrnku 4 celá vejce, 14 dkg mouky, 14 dkg prosetého a na citronu ustrouhaného cukru, trochu tlučeného hřebíčku, skořice a květu 1/2 hodiny. Pak vmíchej 14 dkg vypraných, oschlých, celých mandlí a 14 dkg čistých sultánek. Nyní vlij tuto hmotu do formy (na piškotové těsto), jíž jsi byla voskem vymazala a pec ji v dobře vyhřáté troubě asi 3/4 hodiny. Tento chlebíček nakrájej však až druhý den na lístky. Chceš-li si jej do zásoby připraviti, nech lístky na plechu v troubě po ohni oschnouti.
Chlebíček ořechový
Utři 14 dkg másla, 2 žloutky, 14 dkg strouhaných ořechů, 2 kávové lžičky mouky a sníh ze 2 bílků. Dej hmotu tu do dlouhé, voskem vymazané formy (jako na biskupský chlebíček) a pec ji zvolna. Pak ji potři polevou z 1 lžíce vody, 1 lžíce rumu a 2 lžic cukru. Po vychladnutí nakrájej řezy.
Chlebíček ovocný
Utři 2 žloutky a 2 celá vejce s 21 dkg mouky. Nakrájej nyní na nudličky: 14 dkg fíků, 14 dkg datlí, 7 dkg ocukrované kůry pomerančové, 7 dkg citronátu a trochu kůry citronové, přidej 14 dkg malých, 14 dkg velikých hrozinek a 2 tabulky rozkrájené čokolády a promíchej vše dobře v těsto, udělej z něho 2 šišky, polož je na papír a pak na plech, potři vejcem a pec je. Po 3 dnech rozkrájej šišky teprve na řezy.
Chlebíček pomerančový
Tři 2 žloutky, 2 celá vejce a 28 dkg cukru 3/4 hodiny a přimíchej 1/2 citronu, 31/2 dkg citronátu nebo kůry pomerančové a 311/2 dkg mouky. Pak potři plech voskem, dej těsto po délce plechu a nech je hodinu uschnouti. Potom pec chléb ten v nepříliš horké troubě.
Autorka : Irena Novotná
Zdroj: Z rodinného archivu