Dnes je 23.11.2024, Svátek má Klement, zítra Emílie

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Proč je důležitý vitamin C

Publikováno: 31.01.18
Počet zobrazení: 1005
  Autor článku: Tomáš Iľko
Náš organismus potřebuje ke správnému fungování spoustu vitaminů, minerálů a dalších látek. Mezi ty nejdůležitější patří vitamin C.

Jeho nedostatek se projevuje nepříjemnými příznaky od četnějšího výskytu modřin přes vyčerpanost po žaludeční problémy. S jeho pomocí naopak můžete předcházet celé řadě onemocnění nebo urychlit jejich léčbu.

 

Vitamin C je pro funkci našeho organismu esenciální, nicméně člověk si tuto látku na rozdíl od většiny zvířat a rostlin sám syntetizovat nedokáže. Proto je potřeba ho přijímat prostřednictvím denní stravy. Díky biotechnologické výrobě vitaminu C můžeme naše tělo zásobit také jeho užíváním ve formě doplňků stravy.

 

„Vitamin C lidský organismus potřebuje zejména tehdy, je-li vystaven fyzickému stresu nebo virové infekci. Denní dávka pro zdravého dospělého člověka je cca 60 až 100 mg, může být ovšem zvýšena až na 1–2 g u dospělých i dětí s chřipkovými symptomy, sportovců či během pobytu v extremních klimatických podmínkách,“ říká MUDr. Vilím Šimánek, DrSc., a dodává: „Dostatečný příjem vitaminu C zajistíme nejen konzumací ovoce a zeleniny, ale také kvalitními doplňky stravy.“

 

Vitamin C poprvé izoloval ve 20. letech 20. století maďarský biochemik a laureát Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství Albert Szent-Györgyi, a to pod názvem kyselina hexuronická. Na konci 30. let minulého století pak sir Walter Norman HaworthBirminghamské univerzity, držitel Nobelovy ceny za chemii, dokázal jako první určit chemickou strukturu vitaminu C a vyrobit ho syntetickou cestou.

 

Jaké benefity vitamin C přináší?

 

  • Přispívá k normální funkci imunitního systému
  • Chrání buňky před oxidačním stresem (nerovnováha mezi tvorbou reaktivních forem kyslíku, jinak též kyslíkovými radikály, schopností organismu rychle odbourávat a detoxikovat reaktivní meziprodukty)
  • Snižuje míru únavy a vyčerpání
  • Regeneruje redukované formy vitaminu E (vitamin E chrání buněčnou membránu před poškozením kyslíkovými radikály)
  • Zvyšuje vstřebávání železa

 

Kde najdeme nejvíce vitaminu C?

Z rostlinných zdrojů je na vitamin C velmi bohatý rakytník či šípek, citrusové plody (limetka, citron, pomeranč, grapefruit), dále pak papája, cibuloviny, brokolice, papriky, černý rybíz, jahody, rajčata, květák, špenát, kiwi, brusinky nebo také brambory a kyselé zelí. V případě, že je ve vašem jídelníčku nedostatek ovoce a zeleniny, můžete vitamin C získat užíváním doplňků stravy s jeho obsahem. Těch existuje na trhu celá řada. Před jejich pravidelným užíváním je však vždy vhodné poradit se s lékařem nebo lékárníkem.

Autor: Tomáš Iľko, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: