Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Recepty z jednoho pekáče
Milé babičky a milí dědečkové, připravila jsem pro vás malou sbírku receptů „z jednoho pekáče“. Můžete je využít i při svém pobytu na chalupě nebo chatě, pokud máte remosku nebo pečící troubu. Mám zkušenost, že tyto recepty mají rády děti, ale zvažte pak množství koření.
Výhodou tohoto způsobu vaření je, že je poměrně rychlé a nikdy nezklame. Vhodné je nabídnout i zeleninový salát. Grilovací koření, které je předepsáno si raději připravte sami doma podle své chuti. Smíchejte po jedné čajové lžičce od každé z následujících surovin: sušený česnek, sladká či pálivá paprika, černý či kajenský pepř, kmín, tymián, oregano a případně kari.
Pečené kuře s bramborovou a rohlíkovou směsí
Ingredience
5-6 velkých brambor, majoránka, sůl, česnek, kmín, 3 rohlíky, 2 dl mléka, 1 lžička vegety, 1 lžíce sádla, 100 g slaniny, 1 cibule, 4 vejce, 1 kuře, grilovací koření (nebo koření na pečené kuře)
Postup
Očištěné kuře rozporcujeme na osm dílků.
Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme na kostičky pokrájenou slaninu, nadrobno posekanou cibuli a osmažíme.
Brambory oloupeme, nastrouháme a slijeme z nich puštěnou vodu. Osolíme, přidáme majoránku, kmín, rozmačkaný česnek, 2 vejce a promícháme.
K rohlíkům přidáme vegetu, celý obsah pánve, 2 vejce a promícháme.
Bramborovou a rohlíkovou směs smícháme dohromady a nalijeme do dobře vymazaného pekáče. Na ni naskládáme osolené kousky kuřete kůží dolů, lehce do směsi zatlačíme a posypeme grilovacím kořením.
Přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Po 45 minutách vytáhneme, kousky kuřete otočíme kůží nahoru, posypeme grilovacím kořením a už bez pokličky dopečeme do zezlátnutí masa.
Podáváme se zeleninovým salátem nebo s kysaným zelím.
Dietní kuře s rýží
Ingredience
1 kuře, 1 větší cibule, 1 a 1/2 hrnku rýže, elektrická trouba 3 hrnky vody, plynová 4 a 1/2 hrnků vody, trocha oleje, sůl
Postup
Kuře nakrájíme na 10 kusů – hřbet, stehýnka na půl, prsíčka na 4 kousky, křidýlka zvlášť. Posolíme, mírně podlijeme a dáme péct do hlubokého pekáče do předehřáté trouby na 200 °C. Cibulku nakrájíme na drobno, osmažíme na malém množství oleje, pak přidáme rýži, necháme ji zesklovatět a vše zalejeme vodou.
Přidáme ke kuřeti a zapékáme zhruba ještě 40 minut. Rýže nasákne krásně kuřecí chuť, je to velice dobré!
Obměna: do rýže můžeme přimíchat na kousky pokrájenou zeleninu, případně použít mraženou.
Slavný irský hrnec
Ingredience
600 g vepřového masa (plecko, kýta), 600 g brambor, 2 velké mrkve, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku,sůl, tymián, drcený bobkový list, 2 hrnky vývaru (i z kostky), 1 lžíce sádla
Postup
Brambory, mrkev a cibuli nakrájíme na plátky, maso na kostky, česnek nadrobno. Zapékací mísu (pekáč, remosku) vymažeme sádlem. Brambory rozdělíme na třetiny, ostatní suroviny na poloviny. Na dno mísy (pekáče,remosky) dáme jednu třetinu brambor, lehce osolíme a posypeme tyminánem. Na brambory polovinu cibule, pak polovinu masa, posypat polovinou česneku, osolit, poprášit bobkovým listem a posypat polovinou mrkve. Všechno zopakovat. Poslední vrstvu bude tvořit třetí třetina brambor, osolených s posypaných tymiánem. Všechno zalijeme vývarem, přiklopíme a dáme péct. Pečeme pomalu 2-3 hodiny. Tekutina by měla být na konci téměř všechna vsáknutá a odpařená. Opatrně se solí, vývar může být slaný.
Kotlety na rýži
Ingredience
plátky vepřové kotlety (nebo kuřecí řízky) podle počtu strávníků, 1-2 hrnky rýže, dvojnásobný počet hrnků vody, 1-2 kostky masoxu, 1 sáček (350 g) mražené zeleniny (např. směs hrášek, mrkev, kukuřice), sůl, mletý pepř, olej, 2 velké cibule
Postup
Řízky z obou stran osolíme, opepříme a lehce naklepeme. Rýži propláchneme a necháme okapat. Na rozpáleném oleji osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli. Těsně před zrůžověním k ní přidáme rýži a za stálého míchání společně chvíli smažíme. Pak cibulovou rýži přesypeme do pekáče. Přidáme k ní zeleninu, osolíme a promícháme.
Řízky krátce prudce osmahneme z obou stran na pánvi s trochou oleje (jen do zatažení masa) a naskládáme na rýži. Všechno zalijeme vodou, ve které jsme rozvařili masox, přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po půl hodině odkryjeme a dopečeme do zrůžovění masa. Podáváme se zeleninovým salátem.
Kuře na bramborách
Ingredience
1 celé kuře, 2 cibule, 2 papriky, brambory (dle počtu a hladu strávníků), koření karí, sůl, 4-5 lžic sojové omáčky.
Postup
Kuře naporcujeme na menší kousky, ze všech stran osolíme a posypeme kořením (kdo karí nerad, klidně může použít jiné). Brambory oloupeme a nakrájíme na osminky. Do suchého pekáče vložíme asi 2/3 brambor, osolíme, posypeme na kolečka nakrájenou cibulí a na nudličky nakrájenými paprikami. Poklademe kousky kuřete, zasypeme zbylými bramborami a pokropíme sojovou omáčkou. Přiklopíme, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi hodinu. Nepodlévá se! Podáváme se zeleninovým salátem.
Kuře na bramborách se smetanou
Ingredience
1 kuře, 10 – 12 brambor, 250 ml smetany, sůl, drcený kmín, grilovací koření
Postup
Oloupané brambory rozkrájíme na osminky, rozprostřeme do pekáče, osolíme a okmínujeme. Kuře rozporcujeme na osm částí, omyjeme, osušíme a každý kousek ze všech stran osolíme. Maso naskládáme na brambory a posypeme kořením. Všechno zalijeme smetanou, přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po 40 minutách odkryjeme a dopečeme doměkka.
Kuře na cibuli
Ingredience
1 kuře, 800 – 1000 g brambor, 5 – 6 cibulí, sůl, drcený kmín, koření na kuře (nebo grilovací, gyros,…), 1 vejce, 1 lžíce mléka, olej
Postup
Omyté a osušené kuře naporcujeme na menší kousky. Pekáč vytřeme olejem a nasypeme do něho na osminky pokrájené oloupané brambory. Osolíme je a posypeme kmínem. Brambory zasypeme vrstvou na kolečka pokrájené cibule. Na ni naskládáme porce masa ze všech stran osolené a posypané kořením.
Pokropíme 2 lžícemi oleje. Přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Podlévat není třeba, cibule pustí vodu. Vejce rozšleháme v misce s mlékem. Po půl hodině pečení kuře odkryjeme a každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem. Dále pečeme nezakryté a každých 10 minut zopakujeme potření masa vejcem (vytvoří to na mase dobrou kůrčičku). Dopečeme doměkka.
Kuře pečené s bramborami
Ingredience
1 kuře, 1 kg brambor, 2 velké cibule, 5-7 stroužků česneku, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce citronové šťávy, drcený kmín, mletý pepř, sůl, 2 lžíce oleje, koření gyros, 1 sáček (cca 300 g) mražené zeleniny – baby karotka se zelenými fazolkami
Postup
Oloupané, omyté a osušené brambory nakrájíme na kolečka, promícháme s olejem. Osolíme, okořeníme, přidáme hořčici, citronovou šťávu, na plátky nakrájený oloupaný česnek a znovu promícháme. Necháme 30 – 60 minut odležet. Oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka a rozprostřeme na dno suchého pekáče. Na cibuli rozložíme brambory a posypeme je mraženou zeleninou. Na povrch naskládáme osolené čtvrtky kuřete a posypeme gyrosovým kořením. Nepodléváme, cibule a maso pustí dost šťávy. Přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Po 40 minutách odkryjeme a ještě asi 20 minut dopečeme doměkka. Porce masa můžeme občas přelít vypečenou šťávou.
Kuře po řecku
Ingredience
1 kuře, brambory, 1 menší celer, 4-5 mrkví, 2-3 cibule, 5 stroužků česneku, 3 jablka, sůl marináda: šťáva ze 2-3 citronů, stejné množství olivového oleje, 1 lžička plnotučné hořčice, 2 lžičky sojové omáčky, 1 lžička grilovacího koření, 1 lžička sušené bazalky
Postup
Začneme přípravou marinády: vymačkáme šťávu z citronů a dolijeme zhruba stejné množství oleje. Přidáme všechno ostatní a důkladně promícháme. Všechnu zeleninu očistíme a oloupeme. Brambory nakrájíme na čtvrtky nebo osminky (podle velikosti), mrkev a cibuli na proužky, celer na plátky. Promícháme s marinádou, menší část marinády si necháme na kuře. Omyté kuře naporcujeme, osolíme a potřeme zbytkem marinády. Zeleninu s marinádou urovnáme do pekáče a posypeme posekaným česnekem. Na povrch rozložíme na osminky pokrájená jablka a na ně maso. Nepodléváme, zelenina pustí vody dost. Přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na na 200°C. Pečeme asi 45 minut.
Přeji Vám dobrou chuť!
Zdroj: Z rodinného archivu
Autorka: Irena Novotná