Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Den venkova
Autorka článku: Lucie Herberová Den venkova se koná 29. září od 10 do 18 hodin na zámku ve Žďáru nad Sázavou. |
Střílejte z posedu, projeďte se na velbloudovi a užijte si kuchařskou show kuchaře Marcela Ihnačáka – zažijte Den venkova na zámku ve Žďáru nad Sázavou
Historická hasičská stříkačka, lovečtí psi nebo stloukání másla a mnoho dalšího zažijí návštěvníci žďárského zámku v sobotu 29. září od 10 do 18 hodin na jediné akci tohoto typu v Česku, Dni venkova. Letošní ročník se bude týkat tématu sucha, které u nás panuje. Proto bude k vidění velbloud.
„Do Dne venkova jsme letos promítli aktuální téma – sucho. Akce tak přinese i netradiční aktivity. Hlavní je ale stále dnešní život na venkově, jak Kinští pečují o lesy, rybníky i pole. K vidění bude třeba kmenová pila, tažní koně, lovečtí psi a další zvířata. S některými bude možné se i pomazlit. Návštěvníci mohou chytat pstruhy ve středověkých sádkách nebo péct jablka a brambory. Jak na staročeská jídla v netradiční podobě známý kuchař Marcel Ihnačák,“ vyjmenovává jen zlomek programu Lucie Herberová, marketingová ředitelka žďárského zámku.
„Venkovské“ cestování – traktorem k Balatonu, na Pionýrech do Chorvatska.
K venkovu patří i kultura. Areálem zámku se ponesou lidové písně, ke kterým zatančí lidé v krojích. Součástí kultury je i cestování. „Na Žďársku je pár unikátů. Třeba traktor, se kterým se vydali až k Balatonu nebo motorky Pionýr. S těmi dojeli až do Chorvatska. Nudit se nikdo nebude. Díky stromolezcům se zájemci dostanou na strom, bude se jezdit na bryčce i samotném koni. Pro děti máme přichystané dílničky, budou třeba vyrábět ptačí budky. Hlad zaženou rybí a zvěřinové speciality. Chybět nemůže jarmark,“ láká Herberová.
Život na zámeckém panství funguje od 13. století dodnes.
„Patříme ke světovým unikátům. Chod původního cisterciáckého kláštera, dnešního zámku, totiž funguje dodnes na stejných principech, a to už od 13. století. Stále provozujeme hospodářství, v areálu najdete školu, církevní stránkou je bazilika. O přírodu pečujeme s respektem,“ říká majitel zámku Constantin Kinský.
Autor: Lucie Herberová, Foto: Internet