Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Originální marmelády z Prachatic ovládly mezinárodní soutěž
Autor: Marta Vokurková Kumquat, cedrát, karibský rum… |
Nejlepší marmelády světa se vaří v Prachaticích. Konkrétně v kuchyni Jozefíny Růžičkové, která svými recepty opět ohromila gurmány z celého světa a ovládla letošní World’s Original Marmelade Awards. Právě tento víkend k ní z anglického hrabství Dalemain putuje 19 medailí, jež její výrobky značky Rose Garden v prestižním světové soutěži letos získaly.
Ohromný úspěch zaznamenaly marmelády Jozefíny Růžičkové na letošním Mistrovství světa ve vaření citrusových marmelád. Z 22 vzorků, jež do soutěže poslala, získalo 5 marmelád zlatou, 6 stříbrnou a 8 bronzovou medaili. Další 3 navíc čestné uznání. Mladá podnikatelka tím navázala na svůj úspěch z předloňska. Tehdy si z prestižní soutěže odvezla unikátní dvojitou zlatou medaili a smlouvu s luxusním londýnským obchodem Fortnum & Mason, v němž nakupuje například britská královská rodina.
Velmi vysokým standardem a nemalými nároky na účastníky je soutěž proslulá. Tvrdá byla i letos. Tisíce vzorků z celého světa hodnotili uznávaní gastronomové, kuchaři i foodblogeři. Zajímali se nejen o chuť a vůni, ale i konzistenci či vzhled. V soutěži pro drobné řemeslníky a malé výrobce, kam spadá i Jozefína Růžičková, bylo vyhlášeno 8 kategorií. Například „Marmeláda k slanému jídlu“, „Marmeláda se sníženým obsahem cukru“, „s alkoholem“ nebo třeba „s čokoládou“.
Marmeláda zde zkrátka není jen hrncem plným ovoce a želírovacího cukru. Je to věda. A umění. Jednu z cen si například Jozefína Růžičková odnesla za Kumquatovou marmeládu s karibským rumem. „Týden a půl jsem byla sama zavřená v kuchyni a vařila. Některé druhy i vícekrát, abych skutečně vychytala recepturu,“ popisuje. Předem se připravit nemohla. „Citrusová sezóna začíná v listopadu. Ovšem klementinky a krvavé pomeranče, ze kterých vařím, zrají až v lednu. Chvíli trvá, než mi je z Itálie pošlou. A zbyde mi maximálně týden, dva na přípravu a odeslání vzorků do soutěže,“ vysvětluje talentovaná kuchařka. Připravovat receptury v průběhu roku také nejde. Například krvavé pomeranče mají velmi krátkou sezónu, na trh se dostanou pouze zhruba na měsíc v zimě, a pak celý rok zase nejsou.
Díky letošnímu úspěchu Jozefína Růžičková překonala všechny tuzemské rekordy. Na svém kontě má nebývalý počet ocenění. Od roku 2016 získala v citrusovém mistrovství světa 1 dvojitou zlatou, 11 zlatých, 16 stříbrných a 14 bronzových medailí. Ze soutěže Great taste si pak odnesla dalších 8 ocenění. A v kuchyni zdaleka ještě nekončí.
Medaile, které letos získaly marmelády české značky Rose Garden
Zlatá
- Citron s klementinkou
- Cedrátová marmeláda
- Kumquatová marmeláda
- Marmeláda z krvavých pomerančů s rozmarýnem
- Kumquatová marmeláda s karibským rumem
Stříbrná
- Marmeláda z červeného grapefruitu
- Kumquatová marmeláda
- Klementinková marmeláda
- Citronová marmeláda s levandulí
- Červený pomeranč s levandulí
- Klementinka s čokoládovými pecičkami
Bronzová
- Citron s bergamotem
- Klementinka
- Červený pomeranč a klementinka
- Červený pomeranč
- Klementinka s levandulí
- Citron s rozmarýnem
- Červený pomeranč s koňakem
- Klementinka s kardamomem a chilli
Kategorie soutěže pro malé řemeslníky:
- Marmeláda ze sevillského hořkého pomeranče
- Jakýkoli citrus
- Marmeláda se sníženým obsahem cukru
- Marmeláda se zajímavými ingrediencemi
- Marmeláda s alkoholem
- Marmeláda k slanému jídlu
- Marmeláda s čokoládou
- BIO marmeláda
Autor: Marta Vokurková; Foto: Internet