Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babička peče pro rodinu
Milé babičky a milí dědečkové. Léto je v rozletu a rodiny se scházejí k příjemnému posezení. Co jim nabídnout? Vlastní výrobek anebo něco koupit v cukrárně? Zkusme něco, co v cukrárně nemají a na čem si pochutnají i vnoučátka, a nejen oni.
Sloní slzy.
Indegrience:
6 vajec, 6 lžic moučkového cukru, 40 g kakaa 2 – 3 lžíce hrubé mouky, trochu prášku do pečiva, 2 – 3 banány.
Náplň:
150 g mletých ořechů, 5 lžic mléka, 250 g másla, 2 balíčky vanilkového cukru, 4 lžíce moučkového cukru.
Poleva: 100 g čokolády, 100 g másla.
Postup:
Žloutky umícháme s cukrem do pěny, přidáme kakao, mouku s práškem do pečiva a zlehka vmícháme tuhý sníh.
Těsto vylijeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme. Upečený plát vyklopíme na desku, na střed ještě teplého plátu u uložíme po délce váleček, před který přeložíme pravou polovinu plátu směrem k levé polovině, konce mírně přitlačíme a necháme téměř vychladnout. Potom plát rozevřeme, váleček vytáhneme a na plát vyformovaný do tvaru slzy navrstvíme část náplně, na ni uložíme vedle sebe oloupané banány, z kterých odkrojíme konce a plát znovu vytvarujeme do požadované podoby. Povrch moučníku potřeme zbytkem náplně nebo polijeme čokoládovou polevou, necháme ztuhnout a pokrájíme na řezy.
Příprava náplně: Mleté ořechy spaříme horkým mlékem a mícháme, dokud ořechy úplně nezbělají. Máslo umícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, pomalu přidáme již vychladlou ořechovou hmotu a dobře promícháme.
Příprava polevy:
Máslo rozpustíme. Přidáme nalámanou čokoládu a umícháme do hladka.
Kakaové zákusky s broskvemi.
Indegrience:
4 vejce, 4 lžíce horké vody, 150 g moučkové cukru, 2 lžíce kakaa, 100 g polohrubé mouky, 80 g solamylu. 1 lžíce prášku do pečiva, 1 sklenice kompotovaných broskví, O, 25 l litru šlehačky. 1 lžíce moučkového cukru.
Žloutky utřeme s horkou vodou, postupně přidáváme část cukru, kakaa a ušleháme do pěny. Přimícháme mouku se solamylem a s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh, který jsme ušlehali z bílků a z druhé části cukru. Těsto rozetřeme do vymazané a hrubou moukou vysypané chlebíčkové formy a v předehřáté troubě upečeme. Upečený moučník vyklopíme a necháme vychladnout. Rozkrájíme na řezy, které před podáváním rozložíme na mísu. Každý kousek ozdobíme ušlehanou šlehačkou a broskvemi.
Piškotové kostky.
Indegrience:
6 vajec, 6 lžic moučkového cukru, 6 lžic polohrubé mouky, tuk na vymaštění a hrubá mouka na vysypání plechu, trochu moučkového cukru.
Náplň:
Pikantní marmeláda.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého přidáme moučkový cukr a došleháme do tuha. Potom zlehka zašleháme žloutky s prosátou mouku. Těsto rozetřeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech a zvolna upečeme ve středně vyhřáté troubě. Necháme dobře vychladnout. Potom plát překrojíme po šířce napolovic, potřeme marmeládou a spojíme. Posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme úhledné kostky.
Mandlové oplatky.
4 bílky, 140 g moučkového cukru, 140 g hladké mouky, 100 g mandlí.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme moučkový cukr, zlehka přimícháme hladkou mouku a celé neloupané mandle, které jen trochu promneme v ubrousku. Těstem naplníme vymazanou a moukou vysypanou formu srnčího hřbetu a upečeme. Po upečení moučník vyklopíme, zabalíme do igelitu a necháme 2 – 3 hodiny vychladnout. Pak moučník nakrájíme na tenké látky, naskládáme na plech a pomalu v troubě sušíme.
Palačinky s jahodami.
Indegrience:
1 vejce, 2 dl mléka, sůl, 100 g polohrubé mouky, tuk, 250 g jahod, 5 cl ovocného likéru. Šlehačka, čokoláda.
Vejce, mléko a sůl rozšleháme a postupně přidáme mouku. Z připraveného těsta upečeme na vymaštěné pánvi tenké palačinky, které neplníme očištěnými a pokrájenými jahodami. Pokapeme likérem. Přehneme a ozdobíme šlehačkou a nastrouhanou čokoládou.
Měkký medovník.
Indegrience:
300 g cukru, 3 dl silné černé kávy, 5 žloutků, 300 g moučkového cukru, 50 g másla, 3 lžíce medu, mletá skořice. Roztlučené hřebíčky, anýz. 500 g polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 100 g nasekaných mandlí, 4 bílky.
Cukr za stálého míchání zkaramelizujeme, zalijeme silnou černou kávou a rozvaříme. Žloutky vymícháme s cukrem a máslem, přidáme teplý med. Mletou skořici, roztlučené hřebíčky, anýz a promícháme. Potom postupně přidáme mouku, rozvařený karamel, práše do pečiva a nasekané mandle. Nakonec zlehka přimícháme tuhý sníh, který jsme ušlehali z bílků. Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme v mírně vyhřáté troubě.
Autorka: Irena Novotná
Zdroj: Velká kniha moučníků. ISBN 80-861132-99-1.