Dnes je 22.11.2024, Svátek má Cecílie, zítra Klement

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

A máme tu podzim.

Publikováno: 2.10.19
Počet zobrazení: 848

kytkaretro

Milé babičky a milí dědečkové. Následující text je pestrý, jako je podzim sám. Budeme se bavit o tom, co mám může podzim přinést krásného, voňavého a domáckého a jak to udělat. Také se budeme bavit o tom, jak využít podzim k nabírání tělesné a duševní  energie a jak pečovat o domácnost i o své tělo. Článek má pouze informativní charakter.

Je vždy vhodné používat bylinky na zdravotní problémy?

Všichni víme, že ne každý může požívat byliny k přípravě čajů a jídel, protože některé léky, které nám lékař předepisuje, nesnesou jejich současné užívání v kombinaci s bylinkami. Taková upozornění bývají napsána v příbalových letácích. Přesto nemusíme bylinky ignorovat, zavírat stránky herbářů, a dokonce na bylinky zapomínat, neboť jsou užitečné k jiným účelům, které nám neublíží.

Krátce řečeno, je třeba se ohlížet vždy na aktuální zdravotní stav a na to, co lékař doporučuje a nedoporučuje, když s ním takovou záležitost projednáváte. To platí i pro přípravu různých prostředků k ošetření citlivé kůže s náběhem na exémy a jiné nepříjemné kožní problémy, které léčí kožní lékař účinnými léky, nebo se zeptat v lékárně na účinné masti na podrážděnou kůži. Většinou kraluje zinková mast.

Krásný košík se sušenými květy ozdobí prostory domácnosti.

Takže – dost o bylinkách a budeme se soustředit na výzdobu podzimní domácnosti. Jednou z nejhezčích ozdob domácnosti jsou košíky se sušenými květinami. Můžeme je naaranžovat do vybraného prostoru bytu ze sušených květů, které si vybereme ve specializovaných obchodech, pokud jsme si je neusušili pro tento účel sami.  Já si ještě vyberu v květinářství lahvičku s vonným olejem, třeba levandulovým či jiným, jehož vůně nás přitahuje, který nic nezkazí a po místnosti se šíří po delší dobu příjemná vůně, která není vtíravá, pokud nakapete jen pár kapek.

Jak připravit sušené květiny do košíku. Kousek přírody v domě.

Dno košíku vyložte vhodně vysokou aranžérskou houbou, připevněte ji drátem a ostrým nožem seřízněte tak, aby jí kousek přečníval nad okraj košíku. Barevný základ si připravte tak, že houbu schováte pod drobné květy a listy  a dávejte pozor, aby vám zbylo dost místa pro další rostliny. Nakonec pro zvýraznění a zpevnění celého aranžmá přidejte velká plodenství a květy. Fantazii se meze nekladou. Košík nemusí být velký, to záleží na vaší volbě, ale v každém případě ozdobí váš prostor a zpříjemní ho. Babička dávala i sušené růže, které jsou okrasou takového košíku na zahrádce pěstovala takové květiny, které se do plánovaného košíku hodily podle jejího vkusu. Nemohu na to zapomenout, proto jsem si poznamenala do rodinného archivu s recepty, jak ty krásné košíky dělala.

Někteří lidé umí vázat krásné věnce se sušených květin a plodů, ale to záleží na zdatnosti toho, kdo je umí dělat, je to kus aranžérského umění a zkušeností i samozřejmě vkusu.

Můžeme si udělat i potpouri.

Potpouri se skládá z vonných sušených květů a plodů, které jsme si nasbírali a usušili během roku.

Základem potpouri je koření a citronová kůra, které šíří pronikavou vůni. Kořen kosatce florentského vůni uchovává a několik kapek silice ji znásobí.

Odpuzovač hmyzu.

Taková praktická směs obsahuje polej, která odpuzuje mravence a blechy, levanduli, vratič a mátu, odpuzující mouchy, pelyněk na ochranu před moly a pro zpestření vzhledu přidáme žluté okvětní lístky tulipánu.

Kuchyňská směs.

Zajímavá je i směs  z kuchyňských bylin a koření, kterou jsem si vyzkoušela podle receptu mé babičky, které krásně voněla kuchyň. Do směsi dala badyán, hřebíček, skořici, bobkový list a jalovcové bobulky. Všechny tyto ingredience jsou příslibem nezapomenutelné vůně domácnosti. Někteří znají recept na uklidňující směs ze sušených květů růže, měsíčku zahradního, s levandulí, andělikou, tužebníkem jilmovým a aloisií trojlistou.

Bylinky a úklid.

Chemické prostředky, které jsou pro nás dráždivé koupíme v obchodě a mají velkou účinnost. Spoléháme na ně. Ale zkusme, jak staří používali byliny k úklidu a promysleme si, zda by se nedalo i dnes praktikovat.

Citronový a desinfekční prostředek.

6 kapek citronové silice, kterou určitě seženeme se smíchá s 5 ml izopropyl alkoholu, který silici rozpustí, Roztok se nalije do 2 litrů vlažné vody, ale místo citronové silice můžeme použít jiné silice, které nám budou vyhovovat podle vůně.

Jak čistit dřez či ledničku bylinkami?

Znalost tohoto postupu jsem využila v době, když venku mrzne a člověk nemůže tak důkladně větrat v kuchyni, aby zahnal pachy z dřezu. Vhodný je rozmarýnový dezinfekční prostředek. Několik listů z rozmarýny se povaří půl hodiny ve vodě, pak se přecedí a použije se k čištění dřezu, koupelny nebo k osvěžení vzduchu. Pokud přidáme přípravek na umývání nádobí, který odmašťuje, máme k dispozici příjemný dezinfekční prostředek. A co lednička? Na ni nemůžeme zapomínat. Rozmarýnový dezinfekční prostředek vydrží v chladničce týden. Myslím, že takový prostředek se dá vyrobit i z jalovce, nebo mateřídoušky.

Dva recepty pro vynikající moučníky.

Plundrové těsto.

Jsou lidé, kteří zavrhují moučníky a varují před přibíráním na váze a před škodlivostí cukru, a vůbec nabádají k dietám. A také říkají, se lidé v zimě méně pohybují a přibírají tím na váze. Ale já si myslím, že když toho není moc, tak to nemůže mít tak velký vliv, jak se o tom mluví a že si v takových dnech, kdy se brzo stmívá a lidé se vzájemně stýkají, mohou udělat příjemnou sedánku a nevyčítat si to.

Plundrové lístkové těsto kynuté.

Moje babička dělala plundrové koláče, řezy a jiné dobroty. Našla jsem recept v jejích záznamech na plundrové těsto (kynuté, lístkové) a nyní ho publikuji.

1. Tukové těsto: 100 g hladké mouky, 250 g rostlinného tuku.

2 Kynuté těsto: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 30 g droždí, lžička cukru, ½ lžičky soli, 0,25 l mléka, 2 žloutky.

Příprava tukového těsta: Mouku vypracujeme s tukem, vytvarujeme do cihličky a dáme do chladna odpočinout.

Příprava kynutého těsta: Z droždí, cukru, 2 lžic mouky a mléka připravíme kvásek. Zbylou mouku prosejeme do mísy, přidáme žloutky rozmíchané v mléce, kvásek, cukr, sůl a vypracujeme tužší těsto, které necháme vykynout na teplém místě. Potom jej rozválíme na plát, doprostřed dáme tukové těsto, koraje přes sebe přeložíme jako obálku a přitiskneme. Těsto rozválíme na obdélník, potom je třikrát přeložíme po šířce a jednou po délce. Těsto odložíme do chladna na třicet minut odpočinout. Tento postup ještě jednou opakujeme, opět dáme do chladna na 30 minut odpočinout. Hotové těsto použijeme podle potřeby.

Jak dál využijeme připravené plundrové těsto?

Zkusme udělat vynikající řezy.

Náplň řezů, ingredience:

1 l mléka, 250 g moučkového cukru, 125 g hladké mouky, 25 g pudinkového prášku, 1 vanilková cukr, 6 žloutků.

Lístkové těsto rozdělíme na dvě části, které na pomoučněném vále vyválíme do tvaru obdélníků o síle asi pět mm.

Pomocí válečku jedno těsto přeneseme na plech opláchnutý studenou vodou, propícháme ho vidličkou a upečeme. Upečeme také druhý plát. Na první upečený plát navrstvíme náplň, přikryjeme ho druhým plátem, který jsme napřed nakrojili s nožem na čtverce – podle nich moučník nakrájíme a posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.

Příprava náplně:

V mléce  rozkvedláme pudingový prášek, mouku, vanilkový cukr, žloutky a vlijeme do vřelého zbytkového mléka s cukrem. Vaříme na mírném ohni za stálého míchání do zhoustnutí: (můžeme přidat i trochu koňaku, puding bude krásně vláčný). Šikovné babičky určitě vymyslí i jiné náplně třeba s čokoládou.

Já si myslím, že tyto řezy budou chutnat úplně všem k dobré kávě či čaji.

Jablka v županu.

Které dítě by nemělo rádo jablka v županu? Je jich málo a myslím, že je mají rádi i dospělé děti a taky určitě dědečkové, že? Není to ta tak složité, že by dědečkové je nezvládli upéci ke své potěše a k radosti vnoučat takovou pochoutku, když babička zrovna není po ruce.

Ingredience:

Lístkové těsto, připravené podle základního receptu nebo koupený polotovar.

Náplň: Asi 20 menších jablek, tuhá marmeláda, 30 g rozinek, trochu rumu. Počet jablek si můžete ovšem určit. Ze zbylého lístkového těsta si můžete upéci štrudl.

Postup: Lístkové těsto vyválíme na pomoučeném vále do síly asi 3 mm, Rádýlkem nakrájíme na stejné čtverce tak velké, abychom mohli jablko, které zbavíme jádřince zabalit. Otvor po jádřinci naplníme tuhou marmeládou a rozinkami namočenými v rumu (pokud pečeme pro děti, rum vynecháme). Rohy těsta potřeme, rozšlehaným vejcem, přeložíme přes horní část jablka na sebe a propíchneme je špejlí.

Takto připravená jablka v těstě potřeme rozšlehaným vejcem, naklademe ne na plech opláchnutý studenou vodou a dáme péct.

Před dopečením plech kolem jablek pokapeme lžičkou vody. Posypeme moučkovým cukrem smíchaným vanilkovým cukrem a hned podáváme.

Autorka: Irena Novotná

Zdroj: Rodinný archiv a publikace  Svatava Poncová, Velká kniha moučníků. ISBN 80-86132-99-4

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: