Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Televizní gastronomické novinky
Autor: Anna Fajkusová Podzim bude patřit francouzským degustacím, jaro pak pečení po vzoru BBC. |
Pořady zaměřené na gastronomii se na televizní obrazovce těší značné popularitě. Zohledňují to i jednotlivé stanice, už na podzim proto několik z nich chystá novinky z kulinářského prostředí, ve kterých budou kuchaři prezentovat nové recepty. Na jaře pak přijdou na řadu i prestižní kuchařské soutěže. Bojovat o titul mistra kuchyně se bude nejen v další řadě oblíbené reality show, ale i v novince inspirované trhákem z Velké Británie.
Fanoušci gastronomie by si na televizních obrazovkách měli přijít na své i v následujících měsících. Plány jednotlivých televizních stanic pro podzimní sezonu jsou již známé, pomalu se přitom začínají rýsovat i gastronomické pořady připravované na jaro příštího roku. Podle Vladimíra Tovarňáka z internetové televize Kuki se televizní diváci mohou těšit na nové pořady, které se tomuto tématu věnují, už v nejbližších dnech. „Novinky už v říjnu chystají například TV Paprika nebo Mňam TV. Trháky v podobě nové soutěže České televize zaměřené na pečení nebo další řada MasterChefa by měly přijít příští rok,“ popisuje Tovarňák.
Velkolepé souboje kuchařů a pekařů
Největším překvapením mezi gastronomickými pořady by se v příštím roce mohla stát soutěž Peče celá země, na níž Česká televize koupila licenci od BBC. Podobně jako u oblíbeného StarDance se tak i v případě Peče celá země nechala Česká televize inspirovat na Britských ostrovech. Podle tvůrců pořadu tamní soutěž pro amatérské kuchaře The Great British Bake Off veřejnoprávní BBC 2 poprvé vysílala na obrazovkách v roce 2010 a téměř okamžitě si získala obrovskou popularitu. Důkazem je několik ocenění pro televizní pořad roku i fakt, že se v letech 2015 a 2016 soutěž stala nejsledovanějším pořadem ve Spojeném království.
Zklamaní ale nebudou ani fanoušci reality show MasterChef. Další sérii soutěže pro talentované, avšak amatérské kuchaře připravuje televize Nova. Opravdu zapálení nadšenci mají dokonce stále šanci se 4. řady pořadu sami zúčastnit. MasterChef totiž v castingu právě hledá soutěžící pro příští ročník. „Doporučila bych každému, kdo se chce věnovat vaření, ať do toho jde. Pokud se člověk dostane do finálové skupiny, je téměř jisté, že u gastronomie už zůstane,“ láká jedna z finalistek letošního ročníku Denisa Cziglová v náborové kampani.
Výpravy za delikatesami
Zahřívací kolo mohou diváci prožít s gastro pořady už na podzim, ten ale bude přece jen o něco klidnější. Vévodit mu bude francouzská kuchyně, jež je mnohými považována za královnu všech kuchyní. A to nejen proto, že se v roce 2010 zapsala na seznam UNESCO jako nedotknutelné kulturní dědictví. Milovníky zvěřinových pokrmů, důmyslných omáček i nepřekonatelných dezertů tak určitě potěší premiérový pořad Plody Francie, který odstartuje během října.
„Pořadem bude provázet známý francouzský šéfkuchař Cyril Lignac. Toho diváci znají už ze zábavně-naučných gastronomických pořadů Chef Lignac po francouzsku a Nebesky dobré,“ přiblížila Ivana Finlay-Notman za televizní stanici Mňam TV zaměřenou na gastronomii. S Lignacem diváci procestují celou Francii při hledání těch nejkvalitnějších surovin z domácí produkce. Zároveň se přiučí o méně známých potravinách a jejich zpracování.
Další podzimní novinka přenese fanoušky do všech koutů světa v nové řadě pořadu Dolce Vita 2. „Tento dokumentární pořad na Mňam TV o cestování diváky seznámí s místní gastronomií, uměním, módou, šperky i historií. Na programu jsou destinace jako Barcelona, Paříž, Maroko, Marseille, Lisabon, Valencie nebo Palermo,“ přibližuje Tovarňák.
TV Paprika, která se také věnuje výhradně jídlu a vaření, vsadí na podzim naopak na gastronomii po Česku. „Od poloviny října startují pokračování hned dvou lokálních produkcí, a to Hezky česky s Vendy a Adamem a Pepeho zdravé dezerty,“ upozorňuje Tovarňák. Právě Pepeho dobroty potěší všechny, kdo si potrpí na zdravé stravování. Na rozdíl od běžných moučníků jsou v nich totiž využívány pouze zdravé suroviny, aniž by přitom zákusky přišly o typickou chuť.
Autor: Anna Fajkusová, Foto: Internet