Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Na stůl patří překvapení.
Milé babičky a milí dědečkové, připravila jsem si pro vás několik receptů, které jsou jednoduché, dostupné a chuťově překvapivé. Třeba Vás zaujmou, změna je život, že? Proč pořád jíst dokola stejné pokrmy se stejnou chutí?
Majonézy.
Majonézy jsou pokládány za zvlášť sváteční pokrm, ale někteří lidé je nevyhledávají, protože zatěžují žaludek či žlučník. Zřejmě záleží na tom, jak se majonéza připraví, k čemu se přikládá a jaké ingredience volíme. Musí být čerstvé a také je nutné dodržovat předepsané postupy. Domácí majonéza by měla být spotřebována co nejrychleji, asi není vhodné ji skladovat, a proto také není vhodné vyrábět množství, které se nespotřebuje v den, kdy podáváme na stůl pokrm s majonézou.
Tatarská omáčka.
Rozmačkejte 5–6 do tvrda vařených žloutků a prolisujte je sítkem do kamenové misky, Vetřete do nich vařečkou 3 syrové žloutky a poté pomalu po kapkách 4 decilitry oleje, občas prostřídejte olej kapkami octa. Nakonec do této majonézy vmíchejte 2–3 lžíce hořčice, několik lžic sekané petrželky, pažitky a kerblíku. Malá poznámka, počet žloutků, kterými začínáme zvažte podle počtu stolujících. Podle mého názoru je majonéza vítanou příchutí chlebíčků a jednohubek, nikoliv hlavní součást finálního pokrmu.
Majonéza.
Nyní následuje recept na obyčejnou majonézu a myslím, že postup je zajímavý. Tak: 3–4 žloutky dejte do kotlíku a přidejte špetku soli a hořčici, Vše dobře vařečkou utřete a spojte a poté za stálého míchání vkapejte do směsi pozvolna olej. Za stálého míchání by měla majonéza houstnout, Později nahraďte olej kapkami citrónové šťávy, Nebojte se, když vlivem citrónu začne majonéza řídnout, ale hned poté znova začne zase houstnout. Pokračujte dál vkapávám oleje a posléze vkapejte ještě trochu octa, Tento postup končí tím, že vyvstane hustá, výborné majonéza. Jestliže se stane, že se olej s ostatními látkami nespojí, nezoufejte a postup okamžitě přerušte. Do jiné misky dejte 2 žloutky a pozvolna do nich vmíchejte 1 decilitr oleje a pár kapek citronové šťávy a jakmile povstane hustá majonéza, začněte do ní vmíchávat tu nepodařenou. Od babičky vím, a ta dělala výborné majonézy do vánočního bramborového salátu, že se nesmí postupovat příliš rychle a překotně a že žloutky musí být co nejčerstvější, zbavené zárodku, olej má být vysoké jakosti, nesmí být ani příliš teplý a ani příliš chladný.
Vaření chce trpělivost, ale myslím, že příprava majonézy přímo pevné nervy. Ale někdy se může hodit, že umíme dělat majonézu a nemusíme ji kupovat. Milovníci vlašského salátu si ho mohou udělat v domácích podmínkách.
A nyní o omáčkách.
Studená křenová omáčka se smetanou. Nastrouhejte 5–6 lžic křenu a v misce jej smíchejte se stejným množstvím čerstvě strouhané housky. Osolte směs a přidejte do ní lžíci práškové cukru, nepatrně octa, a nakonec dvě sklenice šlehačky. Tato omáčka (je výborná) se podává k hovězímu teplému nebo studenému vařenému masu. Možná, ale zatím s tím nemám zkušenost, že by se hodila k dobře upečené a citlivě kořeněné sekané.
Saláty.
Sváteční stůl se neobejde bez salátu. Taky děláte každé vánoce pořád ten samý salát, na který jste zvyklí z tradice? Tak nyní je tu recept, který asi znáte a můžeme ho potom porovnat s dalšími recepty.
Bramborový salát.
Udělejte si následující majonézu? V hrnku rozkvedlejte 3 lžíce kyselé smetany, citronovou šťávu, lávovou lžičku mouky, sůl, špetku cukru, 3 lžíce oleje a 1 lžíci, pokud můžete, hovězí dobré polévky. Za stálého kverlání, zavařte tuto směs do vařící vody a vařte ji tak dlouho, až zhoustne. Již před tím uvařte brambory, fazole, celer, mrkev, petržel, zelený hrášek a kořenovou zeleninu, Za tepla ji rozkrájete na plátky a vmíchejte do ní na plátky nakrájená jablka, šunku nebo salám a kyselou okurku, Salát pak osolte, přijdete podle své chuti ocet, pepř a trochu cukru a nakonec polijte škvařenou slaninou. Poté jej polijte ještě vařenou majonézou a dobře ho promíchejte, Kdo má rád cibulku, přidá trochu nastrouhané cibulky a ne mnoho.
Francouzský salát.
Všechnu zeleninu, kterou právě máte, nakrájejte úhledně, asi na stejně velké kostečky, uvařte ve slané vodě. Přidejte do ní: na kostečky nakrájenou kyselou okurku, stejně nakrájená syrová jablka a vařené brambory, dále zelený hrášek, pepř, sůl, hořčici a citronovou šťávu. Vše smíchejte s majonézou.
A nyní jsme se dobrali k vlašskému salátu.
Myslím, že by bylo docela praktické přizvat k přípravě tohoto salátu svá vnoučata, pokud ho vyhledávají v obchodech s lahůdkami a naučit je, jak si tuto pochoutku mohou vyrobit v domácích podmínkách.
Ingredience pro 4 porce:
-
- 350 g brambory
- 35 g celer
- 0,50 ks sůl
- 1 lžíce hořčice plnotučná
- 50 g mrkev
- 1 lžička ocet
- 1 špetka pepř mletý
- 0,50 lžička worcestrová omáčka
- 20 g sterilovaný hrášek
- 250 g majonéza
- 230 g salám
- 100 g nakládané okurky
- 3 lžíce vlažná voda
- 0,50 lžička cukr krupice
Postup:
Brambory, zeleninu a šunku/salám i cibuli nakrájíme na jemné, ne příliš dlouhé nudličky, dáme je do mísy a přidáme k nim nudličky nakrájené lehce vymačkané okurky. Směs pak osolíme, opepříme, pokapeme worchestrovou omáčkou a octem a dobře promícháme.
Nakonec pak do salátu lehce vmíchame jednu z uvedených majonéz. Hotový salát upravíme na skleněnou misku a vkusně ozdobíme.
Zdroj: Suchá, G. Vaření jedna radost. Praha, 1939. K vlašskému salátu: Internet.
Autorka: Irena Novotná.