Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Za rakovinu může z třetiny nezdravá strava
Autor: Veronika Vágnerová Světový den boje proti rakovině připadl na 4. února. Cílem dne je zvýšit všeobecné povědomí o zákeřné nemoci a upozornit, jak důležitý vliv má životní styl na případný vznik rakoviny. |
V současnosti je toto onemocnění nejčastější světovou příčinou úmrtí. V České republice rakovinou každoročně onemocní asi 100 000 lidí, každý čtvrtý podlehne. Podle posledních poznatků se nejčastěji objevují kožní nádory.
Veliký vykřičník visí nad karcinomy tlustého střeva a konečníku, které každoročně zasáhnou přes 8 000 pacientů. Příčina onemocnění je až z třetiny způsobena nezodpovědným stravováním a životním stylem. Světový den boje proti rakovině upozorňuje na důležitost prevence, která je podle všeho stále nedostatečná. Iniciuje ho nevládní organizace UICC (Union for International Cancer Control) a její partnerské organizace, kterých je po celém světě více než 800.
Příčinami vzniku karcinomu jsou nejen genetické předpoklady, znečištěné životní prostředí nebo přibývající věk. Přibližně 35 % bývá způsobeno nevhodným životním stylem, například obezitou, nízkou konzumací ovoce a zeleniny, stresem, pitím alkoholu, kouřením a nedostatkem pohybu. Proto se vyplatí onemocnění aktivně předcházet prevencí, a to dodržováním preventivních prohlídek a nutričně vyváženým stravováním. Důležitá je strava bohatá zejména na vlákninu, kterou jí Češi pouze polovinu dávky doporučené Světovou zdravotnickou organizací WHO. „Při výběru bychom měli upřednostňovat celozrnné výrobky, žitný chléb a zařazovat i jiné druhy obilovin než tradiční pšenici například jáhly, oves nebo žito. Také se snažit denně sníst pět porcí zeleniny a ovoce,“ vysvětluje garantka nezávislé iniciativy Vím, co jím a piju dietoložka Karolína Hlavatá. Dobrým pomocníkem při výběru vhodných potravin je logo Vím, co jím a piju. Sleduje množství rizikových živin – trans mastných kyselin, nasycených mastných kyselin, soli, přidaných cukrů a i vlákniny.
Konzumace vlákniny je doporučena v množství alespoň 25 g denně. Alespoň třetinu by měla tvořit tzv. rozpustná vláknina. Tu najdeme v zelenině, ovoci, ořechác a semenech. Vláknina obecně příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému i metabolické regulace, například metabolismus krevního cholesterolu. Spolu se snížením konzumace alkoholu – zejména piva – a spotřeby živočišných tuků představuje zvýšení příjmu vlákniny jeden z důležitých prostředků vedoucí ke snížení rizika vzniku nádorů tlustého střeva.
Nesmírně důležité jsou i pravidelné preventivní prohlídky u lékaře, které případný karcinom odhalí. Úspěšnost léčby je závislá na včasném zahájení léčebného programu.
Autor: Veronika Vágnerová; Foto: internet