Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Co žena nikdy neřekne a muž nikdy neudělá

Publikováno: 26.04.21
Počet zobrazení: 478
Autor článku: Irena Fuchsová
Maloměsto – ale moje město.

Co je malé, to je hezké. Co platí určitě u žen, neplatí u malých měst. Ano, malá města jsou většinou hezká, ale co někteří lidé v nich? Jak je to s nimi?
Zadala jsem si na internetu: Závist na maloměstě, a zjistila jsem to, co vím. Existuje. Neříkám, že v každém malém městě, ale v Kolíně určitě.
Nemluvím o závisti kvůli majetku, ale o závisti kvůli tomu, že někdo umí něco víc, a díky tomu se o něm ví i za hranicemi jeho maloměsta a uznávají ho i mimo jeho maloměsto.
Už před cca čtyřiceti lety jsme o této maloměstské závisti mluvili s mými kolínskými kamarády, a došli jsme k závěru, že je to tím, že ten, kdo něco opravdu uměl nebo umí, odchází z Kolína do Prahy. A v Kolíně zůstávají ti, kteří toho prostě tolik neumí. Ale to je přece normální a děje se to všude. A tam, kde není maloměstská závist, si takových lidí, kteří se dokázali prosadit i mimo své malé město, váží a jsou na ně hrdí. A právem. Někdo, kdo pochází z našeho malého města, dokázal něco víc, něco, kvůli čemu se o něm ví i mimo naše malé město.
Což o to, ti, co něco uměli, a z Kolína odešli většinou do Prahy, jsou za vodou. Kolínská maloměstská závist se jich netýká. Ale ti, co v Kolíně zůstali, i když něco umí, a ví se o nich i za hranicemi jejich maloměsta, to dostávají od svých spoluobčanů „sežrat“. A nezbývá jim, než si zvyknout.
Tenhle blog opravdu nepíšu kvůli sobě. Já si zvykla už před pár lety. Píšu obecně o maloměstské závisti.
Když jsem nedávno potkala svoji spolužačku od první třídy, a ona šla s vnučkou a ukázala na mě – věděla jsem, že neřekne, Haničko, s touhle paní jsem chodila do třídy a ta paní je spisovatelka! Kdepak! Vnučka jela na tříkolce a moje spolužačka jí přikázala, přejeď tu paní! Lekly jsme se obě, já i její vnučka. Naštěstí to dítě řeklo, babí, to se nedělá.
Tenhle blog opravdu nepíšu kvůli sobě. Jsem zvyklá.
V červnu 2013 mi vyšla autobiografická kniha, Když světlo projde špínou, zůstane čisté. V Kolíně jsem se narodila a žiju tady stále. A tak je v té knize i o Kolíně. A o lidech, kteří byli a jsou kolem mě.
„Tys prej vo mně psala v tý knize, lidi mi to říkají, a jsou naštvaní, že jsi mě tam pomlouvala,“ řekla mi jedna kolíňačka měsíc po tom, co kniha vyšla.
„Tak si to přečti,“ odpověděla jsem a ona odmítla. Že to číst nebude.
Po roce jsme se k mé knize opět vrátily.
„Tak si to přečti,“ řekla jsem jí opět a ona opět zavrtěla hlavou.
„Ne, nebudu to číst. Co kdyby to byla pravda, tak to bych ti musela rozšlapat držku.“
Jak jsem už řekla, tenhle blog o maloměstské závisti opravdu nepíšu kvůli sobě. Zvykla jsem si už dávno.

Autorka: Irena Fuchsová

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: