Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Těsta pro plněné ovocné knedlíčky a jiná. Díl 1
Milé babičky a dědečkové, dnes vám asi udělám radost, protože si připomeneme recepty na těsta pro ovocné knedlíky a jiné možnosti, které jsme možná znali z dětství a už zapomněli. Jsou jednoduchá, a přesto díky Vaší představivosti a chuti můžete připravit vynikající jídlo v docela krátké době.
Snažíme se vařit jídla, která nezatěžují organismus, pokud se strávník rád nepřejídá, a hlavně se připravují krátkou dobu a pro jejich jednoduchost ho zvládnou všichni, kdo se chystají připravit svým blízkým nebo přátelům pohoštění. A nožná, že jednou si vaše děti vzpomenou na tato jídla a budou pátrat po tom, jak se to dělá, protože čas plyne a nese s sebou stále jiné požadavky na stravování. Pokud jsou mezi Vámi lidé milující tradice nejen v módě, v zábavě či pěkných knihách, jistě za sebou zanecháte nějaké památky, čím jste žili a mezi ostatními i recepty, jak jste jedli v sešitech, stolovali a co považujete za zdravé jídlo.
Zkrátka, dědí se všechno i do dob, které mění možnosti a lidé se vracejí k minulosti ve svých zvycích, které považují za ty dobré a účinné pro šťastný život. A jiný než šťastný ani být nemůže a ten spočívá v řádech každé generace. Já vzpomínám na babiččiny koláče s jemnou vůní jemně nastrouhané citronové kůry, a protože babička používala koření, dělala jednoduchá těsta, bohaté náplně a výborné posypky navrch a myslí, že si je sama promýšlela, protože ji bavilo vařit a dům mých prarodičů byl provoněn a prosluněn a já mám někdy o tom sny. A o to patrně jde v generačních rodinách, které na sebe působí a současně i na potomstvo.
Několik receptů, které jsem pro vás vybrala z knihy od paní Libuše Valachové Ovocné knedlíky a dezerty.
Těsta pro plněné ovocné knedlíčky.
1. Tvarohové těsto.
450 g měkkého tvarohu, 2O dkg másla. 180 h hrubé mouky, 50 g moučkové cukru. 2 menší vejce a sůl.
V misce rozmícháme tvaroh, změklé máslo. Cukr, vejce a sůl a přidáme prosátou mouku, zamícháme, Přeložíme na vál a vypracujeme těsto.
2. Tvarohové těsto.
150 g. Měkkého tvarohu, 40 g másla, 1 vejce, 1 žloutek, 1,5 dl mléka, asi 250 g hrubé mouky, sůl. Změklé máslo utřeme se špetkou soli, přidáme tvaroh, vejce, žloutek, část mléka a promícháme. Po spojení surovin přidáme prosátou mouku, zbytek mléka a vypracujeme vláčné těsto.
3. Odpalované těsto.
¼ l mléka, 350 g hrubé mouky, 20 g. tuku Heru nebo máslo. 1 vejce. Sůl. Hrubá mouka na vyvážení.
Do vařícího mléka přidáme tuk a sůl, tenkým praménkem vsypeme mouku. a za stálého míchání odpalujeme, až se těsto nelepí na dno a stěny nádoby. Do částečně vychladlého těsta vmícháme vejce.
4. Rychlé bramborové těsto.
350 g směsi pro bramborové knedlíky, 3,5 dcl vody, 1 vejce.
V misce smícháme směs pro bramborové knedlíky, vodu a rozšlehané vejce necháme nabobtnat. Na vále vypracujeme těsto a hned připravíme knedlíky.
5. Krupicové těsto.
6 dl mléka, 150 g krupice, 50 g hrubé mouky, sůl, 1 vejce.
Do vařícího osoleného mléka vsypeme tenkým praménkem krupici a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Po ochladnutí vmícháme mouku a vejce a na vále vypracujeme tuhé těsto.
Pak už je to Vás, čím knedlíky naplníte. Já si pamatuji, že babička dávala do takových těst rybíz a nejlepší černý, pokud je k dosažení, nebo jablka z kompotu, švestky a meruňky a cokoliv bylo po ruce.
Tato jednoduchá těsta můžete obohatit dalšími ingrediencemi na posypku a servírovat.
Autorka: Irena Novotná