Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Několik receptů v horkých dnech.
Milé babičky a dědečkové, našla jsem recepty pro zdravé jídlo, samozřejmě jednoduché a a ne příliš drahé. V tomto čase není dobré jíst těžká jídla, na které jsou někteří lidé zvyklí,, ale odlehčit trávicí trakt.
Autorka Irena Novotná.
Zeleninové saláty.
Zelný salát.
400 g bílého hlávkové zelí, 2 kyselejší jablíčka. 1 lžíce citronové šťávy, 150 g šunky. 1 zelená paprika, 5 lžic octa, 4 lžíce oleje – 1-2 stroužky česneku, 1/ lžičky mletého kmínu. mladý černý pepř a sůl. Posolíme je jemně nastrouhané zelí, dobře promícháme a necháme půl hodiny odstát. Zelenou papriku a šunku pokrájíme na nudličky, česnek prolisujeme, přidáme do zelí a promícháme. Olej smícháme s octem a solí, mletým černým pepřem a kmínem. Můžeme přidat i 2 lžíce vody. Zálivku nalijeme na salát, nakonec přidáme jablka, která jsme pokrájeli na tenké plátky a pokapali citronem. Všechno promícháme a podáváme chlazené.
Rajčatový salát.
400 g rajčat, 2 cibule, sůl, mletá pepř, 2 stroužky česneku, cukl. ocet, 1 lžíce nadrobno nasekané zelené petrželové natě.
Omytá rajčata nakrájíme na plátky a vložíme do salátové mísy. Přidáme na drobno nakrájenou cibuli. sůl, mletý černý pepř, rozetřený česnek, podle chuti cukr, ocet a na drobno nasekanou petrželovou nať. Vše zlehka promícháme a necháme 1 hodinu uležet. Salát podáváme vychlazený.
Vaječný salát s celerem
200 g celeru, 400 g pórku, 4 na tvrdo uvařená vejce. 1 jablko, 100 g bílého jogurtu. 10 dkg majonézy
Celer očistíme, nahrubo postrouháme a ve slané vodě, do které přidáme několik kapek citronové šťávy, uvaříme do poloměkka. Pórek nakrájíme na kolečka. vejce na kostky. jablko očistíme a postrouháme. Salátovou směs zalijeme zálivkou, kterou připravíme smícháním jogurtu, majonézy cukru. pepře, soli a citronové šťávy. Promícháme a dáme do chladu uležet.
Přeji Vám dobrou chuť a hodně zdraví.
Autorka Irena Novotná,
zdroj
Velká babiččina kuchařka. ISBN 80-7347-012-8