Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Rubrika: Důchody
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit.Počet příspěvků: 114
Strana: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
kububulinek - 30.05.2010
Moje maminka je ubytovana v domově seniorů,kde plati přes 8.000 měsíčně ze svého důchodu,a od státu pobírá taktéž kolem 8.000.Celkem domov seniorů dostane přes 16.000 měsíčně.Mamince bude 85 roků,její nynější zdravotní stav se zhoršil,zůstala prakticky upoutaná na lůžko.CHtěla bych vědět jakou péči by jí měli poskytnout,co by mohla požadovat.Maminka je 570 km ode mne daleko,proto bych uvítala kdyby mi někdo kompetentní odpověděl.Děkuji.
magan - 30.05.2010
Nepovinna 9 trida
Opravuji 1.5 ze zakladu duchodu
Helena Budíková - 27.05.2010
Přepočet důchodu u starobních důchodců narozených v letech 1944 - 1946, kteří absolvovali ve školním roce 1959/1960 a 1960/1961 tehdy nepovinnou 9. třídu základního školního vzdělání. Před týdnem jsem byla zažádat o přepočet důchodu ze shora uvedeného důvodu. Po předložení vysvědčení a občanského průkazu byla záležitost okamžitě vyřízena, jediný dotaz byl, kde jsem se tuto věc dozvěděla. Přepočet bude vyřízen během čtyř měsíců, částka bude proplacena zpětně, ale pouze za tři roky, starobní důchod pobírám pět let, je to nespravedlivé, protože nikdy nebyla dána informace ohledně této věci a při podání žádosti o řádný starobní důchod byla tato skutečnost doložena.
Helena Velkova - 26.05.2010
Prosím,o odpověď na otázku týkající se změny důchodu-absolvent 9.tř.-nepovinné.Od kdy vznikl tento nárok,kdo na něj má nárok? Já sama již tento příspěvek pobírám,leč dozvěděla jsem se o tom náhodou. Mnohým spolužačkám to bylo zamítnuto.Kde najdeme plné znění o této změně? Děkuji.Velková
magan - 25.05.2010
Re: Nepovinna 9 trida
Po rozhovoru s pracovnici České správy sociálního zabezpečení v Krizove ul. Praha: zmena po predlozeni vysvedceni z 9 tridy je pripocteni 1.5 ze ZAKLADU duchodu. Uredni kopie neni treba, pracovnice si kopii udela sama. Bylo mi receno, ze propocitani zmeny bude trvat 3 mesice. Castka (ta se zpetnou platnosti) bude odeslana na bankovni ucet (mate-li zvoleno prevadeni duchodu tam), dopis s oznamenim zmeny vam prijde postou "do vlastnich rukou".
Radka Machačová - 14.05.2010
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda by mi někdo poradil-jsem matka 4dětí,od r.1996 jsem pobírala na dceru péči o osobu blízkou příspěvek třetího stupně,dcera je onkologický pacient,pobírala jsem ho nepřetržitě až do r.2009,nyní mi byl přiznán invalidní důchod druhého stupně,chtěla jsem se zeptat,z čeho mi bude vypočítán důchod,když jsem celé roky pobírala péči?děkuji za odpověd
Jana - 13.04.2010
PRO VŠECHNY KDO TO JEŠTĚ NEVÍ A CHODILI DO NEPOVINNÉ 9. TŘÍDY - JE TO OKOPÍROVÁNO ZE STRÁNEK: http://www.reckovice.brno.cz/scripts/aktuality_detail.php?id_akt345rC3A1va
26.10.2009
Na pomoc našim důchodcům
Na pomoc našim důchodcům
Že neznalost zákona neomlouvá, víme z každodenního života. Žel Bohu, nejčastěji tuto větu slýcháme k vlastní škodě. To potvrzuje i případ, se kterým jsem se setkal nedávno. Týká se pobíratelů starobních důchodů narozených v letech 1944 - 1946, kteří absolvovali ve školním roce 1959/1960 a 1960/1961 tehdy nepovinnou 9. třídu základního školního vzdělání. Netýká se však tehdejších žáků speciálních (pomocných) škol.
Při zápočtu let, které jsou pro výpočet výše důchodu důležitým podkladem, nebyl ještě donedávna zmíněný 9. ročník ZŠ brán v úvahu. V současnosti platný postup výpočtu výše důchodu však dává možnost se zpětnou platností onen jeden rok základního vzdělání započíst. Výsledkem snažení, jehož oprávněnost na základě předložení školního vysvědčení z 9. ročníku školy a občanského průkazu posuzuje příslušná pobočka České správy sociálního zabezpečení, může být zvýšení důchodů za výsluhu let řádově ve stokorunách měsíčně. Navíc je toto zvýšení jednorázově vyplaceno se zpětnou platností ode dne, kdy metodika výpočtu výše důchodu nabyla platnosti. K uplatnění nároku je třeba osobně předložit na příslušné pobočce správy sociálního zabezpečení uvedené doklady a potom trpělivě čekat. Někdy týdny, jindy až měsíce.
Na celé věci mě nejvíce popuzuje fakt, že ČSSZ a potažmo stát nestydatě kalkulují s tím, že se o této úpravě lidé nedovědí, protože ji v běžném tisku či jiných mediích výrazně nezveřejnili. A ušetří se na bezbranných. Takový příspěvek do státní kasy za nevyplacené důchody může být docela vítaný, vždyť oba poválečné ročníky byly mimořádně silné. Podle současné filozofie, že stát není chůvou a je věcí každého starat se sám o sebe, se tyto informace šíří jen ústním podáním. Rád tedy přebírám onu funkci tiché pošty a předávám ji touto cestou dál.
Domnívám se, že zvláště v dnešní tíživé době hospodářské recese každá koruna navíc ke stávajícímu důchodu pomůže. Pomůže zvláště těm, kteří díky svému věku, a někteří i zdravotnímu handicapu, nejsou schopni sledovat změny v naší těžce invalidní legislativě.
Ivan Koláčný
Jan Diviš - 17.03.2010
Dobrý den,dlouho mě vrtalo hlavou, jak se u výše uvedených
případů když člověk nepracoval, respektivě pouze omezeně,takový důchod vypočítá.Potvrzujete moji domněnku.
Lepší jsou na tom ti co nepracovali.Skutečně mnozí vysokoškoláci, kteří odpracovali 40 let s mizernými platy
jsou na tom hůře, než ti co polovinu života prolenošili.
Tyto informace nejsou bohužel známy,výpočty důchodů jsou
složité a kamuflující.Vždyť správa není schopna ani pořádně
informovat, že ti co absolvovali nepovinně 9. třídu mají nárok na její započítání!!!Hodně zdraví v důchodu !!!
aurora - 13.03.2010
S tím výpočtem to tak je. Znám případ, kdy člověk nikdy nepracoval, za což byl v době totality stíhán, a po revoluci žil životem bezdomovce, který si po domech vyžebrával jídlo a peníze na pití. K mému údivu mu byl vypočítán důchod z průměrného platu. Vysokoškolačka, která pracovala ve svém oboru, měla ten důchod menší.
Nápravník Vladimír - 04.03.2010
V posledních dnech byla Česká a Slovenská republika označena vysokou komisařkou OSN pro lidská práva za země,kde dochází k diskriminaci Rómu.K této kritice bych rád uvedl jeden příklad,který tomuto tvrzení odporuje.
Jen takový maličký příklad co se týká starobních důchodů Rómu.Normálně pracující člověk,který vydělává v průměru 15000 Kč měsíčně (a těch je většina) obdrží starobní důchod vypočtený z této částky.Naproti tomu Róm,který celý život nepracoval a žil jenom z různých sociálních dávek,do sociálního systému nevložil ani jednu korunu,obdrží starobní důchod vypočítaný z průměrného platu v ČR a to je vážení spoluobčané 24.000 Kč. Tak kdo tady chce mluvit o diskriminaci ???????? Pokud je tady někdo diskriminován,tak je to naše majoritní většina,nikoliv rómská menšina !!!!!!!!!
jaroslav bachronik - 10.02.2010
dobry den-od 1.7.09 jsem pozadal o duchod.do 31.12.09 jsem jeste delal na smlouvu.v lednu mi prisla zaloha duchodu a vymer.platil jsem alimenty soudnim prikazem s platu.v zalohove platbe je takova castka strzena.jenze po dobu co jsem jeste delal mi kazdy mesic strhavali taky.u nas na ossz (duchody)mi zdelili ze oni nevi co stim a do prahy odkud mi prisel vymer se neda dovolat na cislo ktere udavaji jako kontaktni.byvala manzekla tvrdi ze nic navic nedostala.dekuji
Odpověď: Dobrý den, zkuste si prosím zavolat do call centra, kde Vám buď poradí, nebo Vám sdělí e-mailovou adresu na konkrétního člověka, kterému svůj problém můžete podrobně popsat. Informace na call centrum ČSSZ kopíruji z jejich stránek www.cssz.cz
"Call centrum důchodového pojištění vyřizuje dotazy veřejnosti a poskytuje informace o důchodech na telefonním čísle 257 062 860, a to každý pracovní den."
Mnoho štěstí.
JAROMÍR - 13.01.2010
TOHOTO ČASU ,POBÍRÁM PŘÍSPĚVEK V NEZAMĚSTNANOSTI,KTERÝ MĚ KONČÍ V LEDNU 2010.JELIKOŽ MŮJ ZDRAVOTNÍ STAV MĚ NEDOVOLUJE NASTOUPIT, DO NOVÉHO ZAMĚSTNÁNÍ OD UNORA 2010,TAK SE PTÁM,JESTLI MÁM NÁROK NA NĚJAKÝ PŘÍSPĚVEK PO DOBU MÉHO NEPŘÍZNIVÉHO ZDRAVOTNÍHO STAVU. DĚKUJI:
Montrealer - 12.01.2010
Jsem invalidní důchodce od roku 1991. Mám plný ID něco přes 9000Kč. K tomu beru o státu každý měsíc 4000Kč "Pečovatelského příspěvku", který spolehlivě ustratím za Pečovatelské služby a za služby osobního assitenta. Pečovatelským službám jsem platil 84Kč/hod. ale od března budu platit 100Kč/hod. Za asistentskou službu už tu stovku platím nejméně rok. Myslíte, že mám naději na zvýšení Pečovatelského přídavku?
Ivnalidní důchod mi byl přiznám v roce 1991 na duševní chorobu (deprese). Choroba se spíše zhoršuje, ročně jsem několikrát v psychiatrické léčebně. Kromě toho mě zlobí srdce a mám průkazku ZTP. Jak se vlastně o zvýšení pečovatelského příspěvku žádá?
Odpověď MPSV (paní Filipová):
Příspěvkem na pečovatelskou službu je pravděpodobně myšlen příspěvek na péči.
Žádost o změnu výše již přiznaného příspěvku se uplatňuje prostřednictvím formuláře ?Návrh na změnu výše přiznaného příspěvku na péči? (formulář je možné obdržet na obecním úřadu obce s rozšířenou působností, nebo je možné stáhnout jej z internetových stránek http://formulare.mpsv.cz/oksluzby/cs/welcome).
O příspěvek se žádá na obecním úřadu obce s rozšířenou působností příslušném podle místa trvalého pobytu občana.
Jindřich Osmančík - 11.01.2010
Jsme rodiče duchodci(starobní-invalidní),máme dceru studentku-máme nárok na nějaký příspěvek?
Odpověď MPSV (paní Filipová):
Z uvedených informací nelze určit, zda ve výše uvedeném případě vznikne nárok na některou z dávek státní sociální podpory, či pomoci v hmotné nouzi.
Informaci o jednotlivých dávkách státní sociální podpory a pomoci v hmotné nouzi, včetně základních podmínek nároku, je možné najít na Integrovaném portálu MPSV http://portal.mpsv.cz pod odkazem "Sociální tematika".
- Žádosti o dávky státní sociální podpory je třeba podat příslušnému úřadu práce podle místa trvalého pobytu občana (http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/local). Podrobnější informace o těchto dávkách poskytnou pracovníci těchto úřadů.
- Žádosti o dávky pomoci v hmotné nouzi se podávají na sociálních odborech pověřených obecních úřadů podle místa trvalého pobytu občana. Bližší informace k těmto dávkám na základě podrobnějších znalostí o konkrétní situaci vysvětlí pracovníci pověřených obecních úřadů.