Dnes je 21.09.2024, Svátek má Matouš, zítra Darina

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Pro důchodce je málo lůžek

Publikováno: 1.08.06
Počet zobrazení: 3342

Domovy důchodců v kraji nemají místa. Kraj Vysočina v současné době zřizuje 12 domovů důchodců s 1 485 lůžky ve všech okresech. Dalších 11 domovů důchodců navíc zřizují obce a nestátní neziskové organizace.

Vysočina – Co se dá označit za bolavé místo v životě penzistů na Vysočině, to je nedostatečný počet lůžek v domovech důchodců a penzionech pro seniory.
Kraj Vysočina v současné době zřizuje dvanáct domovů důchodců s 1 485 lůžky ve všech okresech. Dalších jedenáct domovů důchodců zřizují obce a nestátní neziskové organizace. „Celkem je v kraji 2 280 lůžek v domovech důchodců. Jejich rozložení v jednotlivých okresech je nerovnoměrné. Na Havlíčkobrodsku je 378 lůžek, na Třebíčsku 818,“ konstatoval vedoucí oddělení sociálních služeb krajského úřadu kraje Vysočina Jiří Bína.

Čeká se i déle než rok.
Poptávka po umístění převažuje nad možnostmi. Jen na krajský úřad se obrátí měsíčně kolem 80 zájemců o bydlení v domově. Na umístění v krajských zařízeních se někde čeká přes rok.
Havlíčkobrodská radnice nyní eviduje 250 žadatelů o umístění do domova důchodců. „Čekací dobu na umístění odhadujeme asi tak na dva až tři roky. V domech s pečovatelskou službou se doplňuje kolem dvaceti žadatelů ročně,“ popsala mluvčí radnice Světlana Pátková.
Brodští zřizují jeden domov důchodců se 120 místy a dva pečovatelské domy s 91 a 26 byty.
Jihlava má šest domů s pečovatelskou službou se 336 byty. Ani zde neuspokojí všechny žadatele. Čekací lhůty jsou od půl roku do dvou let. V jihlavském domově důchodců v Lesnově je 146 lůžek. V pořadníku „stojí“ frontu 88 seniorů.
Čtyři domy s pečovatelskou službou s 206 byty spravuje třebíčská radnice. „K červenci 2006 evidujeme 62 čekatelů. Ročně se nám daří umístit zpravidla deset až třicet zájemců. Na přidělení bytu se čeká jeden až tři roky,“ upřesnil mluvčí radnice Ivan Přibík.
Žďár obhospodařuje jeden domov důchodců s kapacitou 54 obyvatel a čtyři domy s pečovatelskou službou se 197 byty. V srpnu bude zkolaudováno dalších šestnáct bytů. O bydlení v domě důchodů má aktuálně zájem 92 penzistů, o byt v pečovatelském domech 153.
V Pelhřimově jsou tři pečovatelské domy. Radnice eviduje přes sto žádostí o přidělení bytu a připravuje výstavbu domova důchodců.

Vesnice – o staré pečují mladí
Ve vesnicích se o své staré příbuzné starají většinou mladí. „Nedovedu si představit, že dám maminku někam do domova důchodců. Umřela by. Tady je zvyklá. Obstaráme jí nákup, odvezeme k doktorovi, poklidíme. Posedí si na zahrádce, poplká se sousedkou,“ řekla mladá žena ze Žďárska.

Zdroj: MF DNES – elektronický archív

***

Téma: Péče o důchodce a seniory

Vaše komentáře

Celkem 2 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

18.11.2007 11:36  webmaster (info@tretivek.cz)

Dobrý den paní Trnková, Praze - západ jsem našla Domov důchodců Kytín (http://www.ddkytin.cz/) a Senior Rezidence, s.r.o. (http://www.seniorrezidence.cz/). Další domovy důchodců si můžete podle městských částí hledat například zde: http://www.info-praha.cz/katalog/instituce-a-organizace/domovy-duchodcu/. Bohužel zkušenosti nemáme, takže pokud najdete to, co hledáte, můžete své zážitky s hledáním sdělit ostatním. Pokud na příslušných odkazech nenajdete vhodný DD, zkuste se zeptat i v těch, které Vám nevyhovují, třeba budou mít kontakty na další zařízení. Hodně štěstí.
http://

07.11.2007 12:54  Erika Trnková

Dobrý den, prosím o radu, za jakoukoliv budu vděčná. Moje tetička (1925) se rozhodla, že chce dožít v DD, souhlasila bych s tím pouza v případě, že jí seženu domov který bude doopravdy důstojný a vyhovovat všem mým krytériím. Ovšem zjistila jsem, že v Praze okolí Prahy (nejlépe západ), je DD sporadické množství. Máte nějakou radu, odkaz, čí skušenosti s kvalitním, nestátním zařízením ? Existuje nějaký seznam ? Děkuji, Trnková.

Zanechte komentář: