Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak se hlídá limit za poplatky?

Publikováno: 15.01.08
Počet zobrazení: 6992

Hrozí chronicky nemocným nebo těm, kteří budou v příštích měsících hodně stonat, že na poplatcích u lékaře a za recepty zaplatí i desetitisíce korun? Nikoli. Ročně pacienty tyto platby nepřijdou na víc než pět tisíc. Ministerstvo zdravotnictví totiž stanovilo ochranný limit. Pokud ho nemocný překročí, je od poplatků osvobozen.

Do limitu se započítávají třicetikorunové, respektive šedesátikorunové poplatky za recept (tedy dvakrát třicet korun, pokud jsou na něm dva druhy léků), třicetikorunový poplatek za návštěvu lékaře a doplatky na léky. Naopak šedesát korun za pobyt v nemocnici do limitu nepatří.

Největší komplikace: doplatky za léky

Nejsložitější je to s doplatky na léky. Do limitu se připočte jen doplatek na nejlevnější lék dané kategorie na trhu. Pokud například existuje lék stejné skupiny, u kterého doplatíte deset korun, a jiný, u kterého doplácíte třicet korun, do limitu se započítá pouze deset korun. A to i přesto, že jste si ve skutečnosti v lékárně vyzvedli dražší variantu léčiva a zaplatili třicet korun.
Výjimku je možné udělat pouze v případě, že levnější lék pacientovi nevyhovuje, například je na něj alergický. Anebo je na určitou značku léku zvyklý a jeho výměna by mu způsobila problém – to se týká například antidepresiv a obecně léků používaných v psychiatrii. Lékař mu pak může předepsat dražší variantu a označit, že na ní trvá – že je pro pacienta nezbytná – a vyšší doplatek se pak do limitu započítá.
Možná vás napadá: pokud budu chtít předepsat dražší variantu léku a tu si i plně započítat do limitu, prostě se s lékařem dohodnu, aby na recept napsal, že lék nutně potřebuji. Lékař, který by se takto s pacienty domlouval a předepisoval dražší varianty ˝jako na běžícím pásu˝, však dává v sázku dobré vztahy se zdravotní pojišťovnou. Kontrola ho nejspíš nemine, a pokud se prokáže, že žádal o započítání celého vyššího doplatku neoprávněně, hrozí mu peněžní sankce.

Co se do limitu nepočítá
Do limitu pět tisíc korun se naopak nezapočítává poplatek za návštěvu pohotovosti nebo za pobyt v nemocnici, lázních, ozdravovnách nebo léčebnách, stejně jako doplatky na zdravotnické prostředky vydané na poukazy.

Do limitu se nezahrnují rovněž doplatky za příliš levné léky – přesněji řečeno doplatky za částečně hrazené léky, na které pojišťovna přispívá méně než třicet procent z ceny nebo obsahují léčivé látky určené k podpůrné nebo doplňkové léčbě. Podle příručky ministerstva zdravotnictví jsou to léky, které nemají při léčbě zásadní význam, a proto jimi není nutné zatěžovat veřejný zdravotní systém. Příkladem je anacid, tedy lék, který se používá při bolestech žaludku v souvislosti s vředy. Odstraní nepříjemné pocity, ale příčinu nevyléčí.

Platíte stále, pojišťovna peníze vrací
S hlídáním limitu si sami hlavu lámat nemusíte. Sleduje ho za vás zdravotní pojišťovna. Od lékařů a lékáren soustřeďuje údaje o vašich platbách a ve chvíli, kdy překročíte v kalendářním roce pětitisícový limit, je povinna vám peníze vrátit.
Neznamená to ale, že byste už při příští návštěvě lékaře nebo v lékárně nic neplatili. Platíte dál, jako byste limit nepřekročili, ale pojišťovna vám bude částky nad pět tisíc korun čtvrtletně vracet. Peníze, které jste zaplatili navíc, dostanete zpátky do šedesáti dnů v dalším čtvrtletí.
Jestliže jste přeplatili jen málo, ne víc než padesát korun, dostanete je zpátky později – do šedesáti dnů po posledním čtvrtletí, tedy zhruba do začátku března příštího roku. Limit se začíná počítat vždy nanovo od ledna nového roku.
Peníze vám pojišťovna vrátí poštou na adresu trvalého bydliště. Pokud byste chtěli vracet přeplatky na bankovní účet, můžete o to požádat na pobočce pojišťovny.

Tip
Na webových stránkách ministerstva zdravotnictví v rubrice ˝léky˝ najdete databázi léků, které jsou k dispozici v České republice, a to včetně informací o jejich cenách a úhradách z veřejného zdravotního pojištění. Je zde také výše průměrného doplatku a připravuje se i výše doplatku, který se započítává do limitu.

Zdroj: MFDNES archiv, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 5 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

16.01.2008 16:47  webmaster (info@tretivek.cz)

Ano, je to tak, jak napsal pan Kurka, děkujeme za doplnění. Resp. doplňujeme článek MfDnes: Do limitu budou započítávány doplatky na částečně hrazené léky pouze ve výši doplatku na nejlevnější na trhu dostupný lék s obsahem stejné léčivé látky a se stejnou cestou podání. To ovšem neplatí v případě, že předepisující lékař na receptu vyznačil, že předepsaný lék nelze nahradit, pak se započítává do limitu 5 000 korun doplatek v plné výši
http://

16.01.2008 14:15  Fuchsie

Já vidím ještě větší problém v nesolidních lékařích,kteří vybírají poplatky za to ,za co nemají právo je vybírat(změření TK,vypsání receptu,ap.)Tady už nejde o 30 kč,tady půjde o to,že na pojišťovně se objeví klinické vyšetření pacienta a bude to mít na účtě. Jak se budu bránit za rok až se mi ve výpisu toto objeví,když nemám ani potvrzení na těch 30 kč? Neochota a otrávené obličeje sester už mně začínají štvát.Kdejaký trhovec musí doložit ,že prodal švestky za 2o Kč a lékař ,který si bere peníze není ani kontrolován ani nemusí nic vykazovat,anebo vyk azovat ,tak že to naúčtuje pojišťovně bez kontroly pacienta.Kolik lidí si nechává dělat přehled ?

16.01.2008 13:10  webmaster (info@tretivek.cz)

Přípravek INDAP je vázán na lékařský předpis. Obvykle stojí kolem 32Kč, ale může mít nežádoucí účinky a během léčby Vám bude pravidelně kontrolována krevní hladina draslíku a kyseliny močové, takže je předepisován lékařem po posouzení Vašeho zdravotního stavu.
http://

15.01.2008 21:51  Petr Kurka

Největší komplikace: doplatky za léky Nejsložitější je to s doplatky na léky. Do limitu se připočte jen doplatek na nejlevnější lék dané kategorie na trhu... Příspěvek z MfDnes je podle mě nepřesný. Správný text je: Do limitu se připočte jen doplatek na nejlevnější lék se stejnou ÚČINNOU LÁTKOU !!! Prosím vás, vyjádřete se k této nepřesnosti.

15.01.2008 15:49  

Je možné zakoupit v lékárně přípravek Indap bez lékařského předpisu? Na příbalu i na obalu je "na lékařský předpis". Cena je tak nízká, že by bylo výhodnější ho koupit bez předpisu. Děkuji za odpověď. Kitty.

Zanechte komentář: