Dnes je 16.09.2024, Svátek má Ludmila, zítra Naděžda

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Soutěž: poznejte zámky I. – ukončeno

Publikováno: 6.02.08
Počet zobrazení: 2920


      Připravili jsme pro Vás obrázky s popisem dvou zámků. Vaším úkolem je úhodnout, o které zámky se jedná a poslat nám je e-mailem. Na oplátku máte možnost vyhrát hororový příběh z edice Husí kůže Kletba egyptské mumie od R. L. Stineho.

Správné odpovědi jsou: břeclavský zámek a zámek Žleby. Výhercem se stává paní Hana B. z Chomutova.

Jak soutěžit?
Podmínka k zařazení do slosování je správné zaslání názvů obou zámků a zaslání správných odpovědí na naši e-mailovou adresu: info@tre­tivek.cz. Do předmětu Vašeho e-mailu nám prosím napište Soutěž: zámky.

Podmínky:
* Soutěž začíná zobrazením těchto podmínek (06. 02. 2007 ve 15:00) a ukončení soutěže, tj. přijetí posledního e-mailu s odpovědí bude dne 18. 02. 2008 ve 15:00.
* Soutěž je časově omezena, ale na rychlosti a pořadí přijatých e-mailů nezáleží.
* Počet e-mailů na jednoho soutěžícího je omezen na jeden e-mail. Při zjištění duplicit bude uživatel automaticky vyřazen.

ZÁMKY

Na obrázku je zámek, který najdeme v jednom jihomoravském městě. Původně na jeho místě stál gotický hrad, který nechala z předcházejícího menšího hradu vybudovat královna Konstancie Uherská, manželka českého krále Přemysla Otakara I. Hrad vystřídal řadu majitelů, až připadl roku 1367 Liechtensteinům, kteří ho drželi až do roku 1526. Poté se stal majetkem Žerotínů, kteří hrad přestavěli na renesanční zámek s arkádovým toskánským sloupovím a kolem zámku vznikl park. V průběhu českého stavovského povstání 1618-1620 byl zámek několikrát dobyt a vyrabován najatými žoldnéři znepřátelených stran, zámek i panství bylo Žerotínům císařem zkonfiskováno a roku 1638 zámek opět po stu letech získali Liechtensteinové. Počátkem 19. století zámek nechali Liechtensteinové opět přestavět, tentokrát v romantickém novogotickém stylu, který byl tehdejší celoevropskou módou. K zámku byla přistavěna věž, která byla stavěna jako zřícenina, aby tak umocnila romantický dojem ze zámku. Kolem zámku byl lužní park, po kterém dnes není téměř památky. Liechtensteinům byl zámek zkonfiskován roku 1945, dnes je v dezolátním stavu a prázdný a uvažuje se o jeho rozsáhlé rekonstrukci.

Na obrázku vidíme krásný romantický zámek ve středních Čechách. Na jeho místě však původně stával gotický hrad, jak tomu často bývá. Hrad byl založen kolem roku 1290 Lichtemburky. Od roku 1370 hrad patřil dokonce přímo císaři Karlu IV. Karel IV. se z hradu však netěšil dlouho, protože ještě za svého života jej postoupil Vartemberkům a zanedlouho připadl českého králi Václavu IV. Za husitských válek hrad hodně trpěl, byl husity dobyt dokonce hned dvakrát, 1421 a 1427. Poté hrad patřil pánům z Dubé a z této doby (kolem 1450) pocházejí i dnešní sklepy pod zámkem. Další majitelé pocházeli z méně známých rodů, až hrad získali roku 1615 Černínové a roku 1629 již hrad patřil dalšímu významnému rodu – Trčkům z Lípy. Někdy v této době byl hrad přestavěn na renesanční zámek. Trčkové však vystoupili během Třicetileté války proti císaři Ferdinandu II. a ten jim zámek zkonfiskoval. Poté se majitelé často střídali, až se majitelem zámku a okolního panství stal roku 1754 rod Auerspergů. Ti jej nechali přestavět do barokního slohu. Mezi lety 1849-1868 byl zámek přestavěn novogoticky Vincencem Karlem knížetem z Auerspergu, který byl od mládí vychováván v romantickém duchu a zájmu o život šlechty ve středověku a o středověká feudální sídla. Spolu se svými architekty se nechali ovlivnit anglickou novogotikou. Zámek je dodnes perlou mezi českými státními zámky, postavenými v pseudo- nebo novogotickém stylu.

Losování výherců:
Všechny přijaté e-maily se správnými odpověďmi budou zařazeny do losování, které proběhne po ukončení soutěže. Výherce bude ihned kontaktován na základě uvedeného telefonního čísla nebo e-mailu a požádán o sdělení korespondenční adresy, kam mu bude výhra zaslána.

Další podmínky:
* V případě zjištění duplicitních odpovědí nebo nepravdivých údajů (v rozporu se skutečností) si provozovatel vyhrazuje právo na nepřiznání výhry takovémuto uživateli a na úplné zrušení všech duplicitních odpovědí.
* Veškerá data získaná od uživatele jsou považována za jeho osobní a vztahuje se na ně ochrana podle zákona č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů. Pořadatel se zavazuje, že osobní údaje uživatelů nebudou předávány žádné třetí osobě. Výjimku tvoří pouze data výherců, která mohou být uveřejněna na stránkách Třetí věk ve formátu ˝Jméno – Město˝).
* Výhry jsou zasílány pouze v rámci území ČR a to na adresy výherců sdělených při telefonickém kontaktu. V případě, že se výhra vrátí odesílateli z důvodu nevyzvednutí výhercem, bude po dobu 1 týdne připravena k osobnímu vyzvednutí v sídle pořadatele. Pokud výhra nebude ani v této lhůtě vyzvednuta, propadá pořadateli.
* Pořadatel si vyhrazuje právo na změnu pravidel soutěže kdykoliv v jejím průběhu.
* Výhry jsou právně nevymahatelné.
* Pořadatel neposkytuje záruku nepřetržité funkčnosti, bezchybného provozu a zabezpečení portálu.
* Pořadatel neodpovídá za jakoukoliv škodu, která byla nebo mohla být uživateli způsobena v souvislosti s jeho používáním nebo využíváním portálu Třetí Věk.
* Tato pravidla jsou vytvořena v souladu s platnými zákony a dalšími právními předpisy České republiky a jsou závazná pro obě strany. Uživatel portálu svým dobrovolným vstoupením do soutěže potvrzuje, že byl s nimi prokazatelným způsobem seznámen a zavazuje se podle nich řídit.

Autorem testu je Mgr. Vladimír Ševčík.

Vaše komentáře

Celkem 2 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

11.02.2008 22:09  Bušek Václav

Vážení přátelé , nejdříve si Vás dovoluji pozdravit a v zápětí Vás poprosit . Ani jeden z uvedených zámků nepoznávám ale moc rád bych chtěl je poznat a naplánovat tam letní výlety . Prosím tedy zda by jste mi po soutěži poslali název a lokalitu místa výskytu těchto zámků . Děkuji moc za vstřícný postoj a odpověď. V dokonalé úctě Bušek Václav

06.02.2008 22:22  webmaster (info@tretivek.cz)

VAŠE ODPOVĚDI NÁM ZASÍLEJTE NA E-MAIL, VIZ INSTRUKCE VÝŠE, JAK SOUTĚŽIT!!!
http://

Zanechte komentář: