Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Planeta stárne

Publikováno: 6.09.08
Počet zobrazení: 2518


      Autorka článku: Mgr. Vlasta Otychová
Se zájmem jsem si přečetla článek v novinách o tom, že u našich německých sousedů důchodci nemají nouzi o práci a na trhu práce je o ně velký zájem. U nás je to zatím spíš opačně a člověk 50+ je pro firmy starý. Potíž je v tom, že mladí si chtějí spíše užívat než se věnovat práci.

Ty tam jsou doby, kdy lidé dělali ve firmách desítky let. Možná ale je problém i v našich seniorech, že informovat se na práci raději ani nejdou s tím, že je stejně nikdo nechce. Neumí jazyky, neumí pracovat s počítačem Možná se ale pletou. Ne všude je potřeba znalost cizího jazyka a ne všude musí všichni umět pracovat s počítačem.

Bývalé státy na západ od nás se už začínají potýkat s opačným problémem. Důchodci by byli, ale mají dostatek peněz a chtějí si důchodu užít. U nás si chtějí užít spíš mladí. Často mění místo, nemají disciplínu, mají přemrštěné požadavky i sebevědomí. Když se zaměstnavatelé poohlížejí po nějakém středoškolském absolventovi, tvrdě narazí. Mládež dnes studuje pokud možno co nejdéle – nejlépe až do 26 let, dokud jejich rodiče berou daňové odpočty za vyživovanou osobu.

A tak zkusí jednu školu, přestoupí na druhou, pak někam vycestují, vrátí se a zkusí třetí školu nebo školu jazykovou. Že pak nezvládnou jazykovou zkoušku? Nevadí, hlavně že je pryč další rok proplouvání životem bez velké námahy. Dobře se vyspat, nejlíp do deseti nebo jedenácti.. To už senioři nemusí, jsou ranní ptáčata. Jsou zvyklí pracovat a práce je baví, je smyslem jejich života. Jediné, co jim moc nejde – ochota učit se novým věcem. To rozhodně stojí za zamyšlení. Stačí číst návody a sám si pustit nový přístroj, naučit se lépe zacházet s mobilem, nové věci na počítači a podobně. A možná i ten cizí jazyk by stál za zamyšlení.

Co říkáte? A nestojí za zamyšlení poptat se ve svém okolí, zda by o Vás nebyl zájem v nějakém zaměstnání? Máte-li ovšem do práce chuť. Možná by stačilo odhodit negativní myšlení a trošku si uvědomit svou cenu. Máte za sebou roky praxe, sebekázně a zkušeností a nějaká ta koruna se vždycky hodí. Možná by stačilo pracovat na dva tři dny v týdnu a pak si vydělané peníze ˝užít˝. Proč by si měli užívat jen mladí?

Zdroj a foto: Mgr. Vlasta Otychová

Vaše komentáře

Celkem 3 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

26.12.2008 12:24  Eva

K příspěvku paní Gregorové. Moje otázka je ohledně cen. Co si koupí důchodce za důchod v Německu a co si koupí u nás.

07.09.2008 09:14  Vlasta Otychová (info@tretivek.cz)

Děkuji za komentář paní Gregorové, pokud naše stránky navštěvují i seniorři z Německa, je to fajn. Podnětů je v komentáři spousta, takže jistě každý najde návod k zamyšlení. Nic není černé nebo bílé, existuje tisíce odstínů šedi. Určitě jsou v zahraničí důchodci,ale i mladí lidé, kteří by chtěli pracovat a nemohou, tak, jak jsou u nás. Jde jen o to, podívat se na jednu věc z několika úhlů - zvlášť z těch neobvyklých. A o to mi šlo. Naši senioři jsou hodně unavení a otrávení a dodávat jim sílu k pozitivnímu myšlení je nanejvýš žádoucí. Všude kolem slyší, že je nikdo nechce. Proč by neměli slyšet i opak? Na každém šprochu pravdy trochu a určitě na tom, že důchodci budou čím dál žádanější, něco je.A mladí? Být "mladý" v dnešní době má svá PRO a PROTI, tak jak tomu bylo v minulosti. O stáří - a vůbec životě v této době - to platí také.
http://

06.09.2008 15:22  Gregorova

Vazena pani Otychova,clanek,ktery jste si precetla o situaci pracovnich sil v nemecku se nezaklada na pravde. Takze pop celem nemecku je vysoka nezamestnanost,mladi tu maji prednost pracovat pred starsimi a kvalifikovanymi lidmi takze uz i 45 lety clovek je stary vykonavat zamestnanui,muzete si to lechce overit,na pracovnich uradech je vysoke procento starsich lidi,hledajici zamestnani.Deti v nemecku studuji take do 26 let a dele a museji je dotovat rodice.I v nemecku zkouseji deti vice skol a nebo vyuceni,take deti v nemecku absolvuji 10 trid zakladni skoly.Nevim proc mate spatne zkusenostmi s mladymi lidmi,jsou mladi a chteji dosahnout vice jak dosahla nase generace,nezavidte jim,ze maji pristroj a pusti si ho,to je doba a urcite bych Vam doporucila kurs na pocitaci a nebo se ucit cizi jazyk,vite Ti mladi to nemaji lehke,musi si take financovat studia a ze se bavi,vzdyt je to mladi,Vy jste se nebavila ve Vasich mladych studijnich letech a nebo kdo Vam platil studia,ano verim tomu byli to komunisti a tenkrat bylo mozno jen studovat jen kdyz rodice byli ve strane. Ano byla to velice spatna doba,,davam dnes mladym velkou zelenou at se bavi,ziji jen jednou.Vite jste v duchodu,kazdou chvilku je v ceske zemi pridavano duchodcum,a jak vim,cesti duchodci si neziji spatne a doufam,ze ani Vy,mate titul a tak urcite Vas duchod neni maly,a jak zde v nemecku kde bydlim duchoci si chteji ppovyrazit a bavit tak i treba s titulem chodi uklizet a nebo pomahat tezce nemocnym do nemocnice,takze koukejte kolem sebe pozitivne a prejte hodne zdravi tem mladym lidem.

Zanechte komentář: